< Terug naar overzicht

België: nieuwe wet om loonkloof m/v aan te pakken

De nieuwe wet ter bestrijding van de loonkloof is in het Belgisch Staatsblad verschenen. Gelijk loon voor mannen en vrouwen wordt zo een vast onderdeel van het sociaal overleg.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen bedraagt in de privésector gemiddeld 22 procent, op basis van de brutomaandlonen, deeltijds werk inbegrepen. Met de nieuwe wet zou daar verandering in moeten komen. Er moeten maatregelen onderhandeld worden op interprofessioneel en sectoraal niveau.

Bovendien moeten ondernemingen met ten minste 50 werknemers om de twee jaar een analyse maken van de lonen en de loonpolitiek. Wanneer blijkt dat vrouwen in het bedrijf inderdaad beduidend minder verdienen dan hun mannelijke collega’s, dan komt er een actieplan. Een bemiddelaar, aangesteld op voorstel van de ondernemingsraad of het comité voor preventie en bescherming op het werk, ondersteunt de opmaak van het actieplan.

Vrouwen die minder verdienen dan hun mannelijke collega’s en/of een loonkloof vermoeden, kunnen een beroep doen op deze bemiddelaar. Stelt de bemiddelaar, een soort vertrouwenspersoon die inzage krijgt in alle documenten, vast dat er inderdaad sprake is van een loonkloof, dan zal hij met de werkgever tot een vergelijk proberen te komen.

Bron: ABVV

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen