< Terug naar overzicht

België is slechte leerling in flexibel werken

De meerderheid van de bedrijfsleiders is optimistisch over flexibel werken, maar moet nog een strategie uitwerken om dit te implementeren. Hoewel ze hun medewerkers een grotere flexibiliteit gunnen over waar en wanneer zij werken, blijven de toegang tot de juiste technologie en de begeleiding door het management nog belangrijke struikelblokken.

België, Portugal en Italië staan het minst open voor flexibel werken, zo blijkt uit een studie van Microsoft. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen krijgen werknemers de meeste kansen om flexibel te werken.

Meer dan de helft van de organisaties in België (52 procent) is ervan overtuigd dat flexibel werken belangrijk is om talent aan te trekken en te behouden. 67 procent gelooft dat flexibel werken de productiviteit met 39 procent verhoogt.

België scoort hier slechter dan de rest van Europa, waar meer dan driekwart van de managers (77 procent) gelooft dat de productiviteit met 46 procent verhoogt.

In België zegt bijna driekwart van de bedrijven (72 procent) flexibel werken toe te laten. In Europa is dat 82 procent. In België heeft ook 58 procent van hen een beleid en richtlijnen daarvoor ontwikkeld, Europa scoort opnieuw hoger met 63 procent.

Als deze resultaten vergeleken worden met wat de werknemers vertellen, krijgen we een genuanceerder beeld. In Europa zegt slechts 64 procent van de werknemers dat ze flexibel kunnen werken. België scoort hier verrassend hoger met 68 procent. Minder dan een derde van de Europese werknemers (29 procent) krijgt daarvoor richtlijnen, België blijft steken op 22 procent.

En hoewel 67 procent van de organisaties in België die pro flexwerk zijn hun personeel ook toelaten om eigen toestellen voor het werk te gebruiken, biedt slechts 10 procent hen de basistechnologie voor een meer flexibele werkstijl, zoals een laptop, een smartphone of een thuisverbinding met het bedrijfsnetwerk. Ons land scoort hier opnieuw slechter dan het Europese gemiddelde.

Technologie


Slechts 43 procent van de Belgische bedrijven (33 procent in de Europese landen) die flexwerk toestaan, bieden een internetverbinding, zodat hun werknemers ook buiten het kantoor kunnen werken. Nog minder organisaties (10 procent in België en 17 procent in Europa) waar flexwerk mag, bieden een combinatie van laptop, smartphone en internetaansluiting aan.

En hoewel 89 procent van de Europese en Belgische bedrijven ervan overtuigd zijn dat technologie de samenwerking bevordert, hebben slechts 44 procent in België en 41 procent in Europa geïnvesteerd in technologie om samen te werken.

Bedrijfscultuur en beleidskloof


Technologie alleen is niet voldoende, ook leiderschap, een open bedrijfscultuur en vertrouwen zijn noodzakelijk voor een succesvolle invoering van een flexibele werkstijl.

In België heeft 76 procent van de bedrijfsleiders (tegenover 70 procent in Europa) waar flexwerk kan, vertrouwen in zijn werknemers. De werknemers zelf zijn daar echter minder van overtuigd, slechts 48 procent in België (52 procent in Europa) denkt dat zijn collega’s buiten de kantooromgeving even productief zijn.

Een groot deel van de werknemers is niet op de hoogte van de richtlijnen inzake flexibel werken. 58 procent van de bedrijfsleiders in België (63 procent in Europa) zeggen dat deze richtlijnen bestaan binnen het bedrijf, maar slechts 22 procent van de werknemers in België zijn hier van op de hoogte (25 procent in Europa).

Voorts meet slechts een kwart (24 procent voor België en 25 procent voor Europa) de impact van flexibel werken op de tevredenheid bij werknemers, productiviteit of klantentevredenheid.

Hoewel de meeste bedrijfsleiders het flexibel werken aanvaarden, is er dus nog werk aan de winkel.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen