< Terug naar overzicht

België is op zoek naar 11.700 digitale experts

Ons land telt momenteel iets meer dan 11.700 openstaande vacatures voor digital experts of ICT’ers. Iets meer dan 160.000 mensen verdienen hun brood met een ICT-job, een aantal dat al jaren stijgt. Maar met het toenemend aantal ICT-jobs, stijgt ook het aantal niet-ingevulde vacatures. Agoria kijkt onder meer naar het onderwijs om het tekort op te lossen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse ICT-arbeidsmarktenquête van technologiefederatie Agoria in samenwerking met bank- en verzekeringsgroep AXA bij alle bedrijven en overheden in de drie gewesten.

“Een ICT-functie is een knelpuntberoep en dat schaadt onze economie. ICT’ers zijn onmisbaar voor het goed functioneren van onze bedrijven en overheden. Door alle ICT-vacatures in te vullen, zou ons land zijn BBP met 1,3 miljard euro kunnen verhogen” , zegt Baudouin Corlùy, directeur van Agoria ICT.

Vooral in het Vlaams gewest is er sprake van een groot aantal niet-ingevulde ICT-jobs (8000), maar ook in het Brussels gewest (2000 tot 3000 openstaande vacatures) en het Waals gewest (1000 tot 1500) is de nood aan digital experts groot.

Volgens Agoria is er in de eerste plaats vraag naar business-consultants (3472 openstaande vacatures) en ontwikkelaars van soft- en hardware (1853). Maar ook infrastructure operations en maintenance engineers (1051) zijn veel gezochte profielen.

Om het tekort op te vangen, kijkt Agoria naar het onderwijs en oudere werknemers. “Het gebruik van ICT tijdens lessen is erg belangrijk,” zegt Corlùy. “Maar even belangrijk vinden we dat scholen ICT gebruiken om creativiteit te introduceren en jongeren bijbrengen wat ICT kan betekenen voor de maatschappij. Heel wat scholen doen dit al, maar we hebben meer scholen nodig die ICT op de juiste manier gebruiken. Bij de leraren zijn er te weinig ‘digital natives’. We vragen speciale aandacht voor ICT in de lerarenopleidingen.”

ICT kan voor vele oudere werknemers een nieuwe carrière betekenen mits hulp voor bijscholing en aandacht voor een flexibele invulling van de arbeidsduur. Ook bijscholing en vorming rond ICT voor bijvoorbeeld werkzoekenden, is voor Agoria een prioriteit.

Bron: Agoria

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen