< Terug naar overzicht

België heer en meester in het belasten van lonen

Nergens anders in Europa worden de lonen gemiddeld zo zwaar belast als in België. Dat andere landen het voorbije jaar extra taksen invoerden, heeft dat plaatje nauwelijks veranderd. Maar op het vlak van de koopkracht valt het mee.

Dat blijkt uit een grondige loonstudie die het consultancybedrijf Deloitte voor het tweede jaar op rij heeft gemaakt op verzoek van zakenkrant De Tijd. Daarin worden de Belgische loonlasten vergeleken met die van tien andere Europese landen. Ook de bedrijfswagen maakt geen wereld van verschil.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de koopkracht in België iets beter meevalt dan je op basis van de nettolonen zou vermoeden. Als we de buitenlandse nettolonen aanpassen aan de Belgische prijzen voor woningen en aan de Belgische kinderbijslag, stijgt ons land in de rangschikking. In steden als Londen, Parijs of Amsterdam zijn woningen namelijk een pak duurder en ligt de kinderbijslag lager.

Een bedrijfswagen mildert de hoge loonkosten in België, zeker voor bedienden met een goed salaris. Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, maakt een bedrijfswagen geen wereld van verschil. Anders gesteld: zelfs als je de bedrijfswagen meetelt, maakt België geen inhaalbeweging in de rangschikking van de zwaarst belaste landen.

De loonstudie maakt het ook mogelijk de loonbelastingen elders in Europa af te zetten tegen de plannen van de regering-Di Rupo. Het effect blijkt beperkt. Voor de hoge bediendelonen wipt Zweden in sommige gevallen over België als land met de hoogste werkgeverskosten.

In sommige andere scenario's houden Belgische arbeiders nu een groter deel van hun loon over dan hun collega's in Nederland, Frankrijk of Polen. Vorig jaar was dat niet het geval. De algemene trend blijft echter dat de Belgische lonen uitermate zwaar worden belast. De hoge lonen en de werknemers die alleenstaand zijn, worden extra zwaar getroffen.

In België liggen de lasten op lonen naar Europese normen hoog, maar zijn de kosten van het leven laag en is de belasting op intresten en dividenden gemiddeld.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen