< Terug naar overzicht

België en Duitsland hebben krapste arbeidsmarkt

Nergens in de Europese Unie, op Duitsland na, staan er verhoudingsgewijs zoveel vacatures open als in België. Anders gezegd, samen met Duitsland hebben we de krapste arbeidsmarkt van Europa.

Dat blijkt uit statistieken van Eurostat. Het Europees statistisch bureau hanteert als maatstaf een vacaturegraadmeter. Die geeft de verhouding weer tussen het aantal openstaande vacatures en het aantal beschikbare arbeidsplaatsen (effectief werkenden plus vacatures). Dat cijfer wordt met 100 vermenigvuldigd. Hoe hoger dus het cijfer, hoe groter de spanningen op de arbeidsmarkt.

Voor de hele Europese Unie stonden in het derde kwartaal per 100 arbeidsplaatsen 1,5 vacatures open. In de eurozone waren dat er 1,6. Maar België steekt daar ver bovenuit met 2,1. Enkel Duitsland haalt met 2,5 een nog hoger cijfer.

Dat in Zuid- en Oost-Europa minder vacatures openstaan, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat er in die landen veel werkzoekenden zijn. Maar ook Nederland en de Scandinavische landen, waar de werkloosheid lager is dan hier, slagen er gemakkelijker in jobaanbiedingen ingevuld te krijgen. Dat wijst erop dat de arbeidsmarkt in die landen zeker efficiënter functioneert dan hier.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen