< Terug naar overzicht

België behoudt zijn concurrentiekracht

Terwijl heel wat landen de omgekeerde beweging maken, gaat België één plaats vooruit in de nieuwe rangorde van het World Economic Forum. De Verenigde Staten moeten voor het eerst in dertig jaar Zwitserland laten voorgaan als meest concurrentiële land.

Elk jaar stelt het World Economic Forum een ranglijst op inzake concurrentiekracht. Deze rangschikking is gebaseerd op een uitgebreide bevraging bij 12.614 bedrijfsleiders in 133 landen, gecombineerd met verschillende objectieve data die de concurrentiekracht van landen meten.

HR Square gaat op 27 oktober dieper in op de concurrentiekracht van ons land. Topsprekers van onder andere het WEF maken het onderscheid tussen perceptie en realiteit, onder andere op basis van de ranking van het WEF. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van People & Profit.

België beperkt schade


De nieuwe ranking in het ‘Global Competitiveness Report 2009-2010’ van het World Economic Forum (WEF) toont aan dat België zijn concurrentiekracht kan handhaven. Meer zelfs: we gaan één plaats vooruit. België weet daarmee de effecten van de crisis te beperken.
De algemene tendens in de ranking van dit jaar is immers dalend voor heel wat landen die het erg goed deden in de vorige rangorde. Ook België doet het op een aantal punten minder goed, maar opvallend is dat we de schade beperken, terwijl heel wat andere landen sterker achteruit boeren.

Uitmuntende gezondheidszorg en basisonderwijs


België werd dit jaar de achttiende meest competitieve economie ter wereld bevonden. Voor het tweede jaar op rij stijgen we dus licht: we bevonden ons op de negentiende plaats in 2008 en op de twintigste plaats in 2007 en 2006. We danken de achttiende plaats vooral aan de uitmuntende gezondheidszorg en het basisonderwijs (wereldwijd plaats drie).
De positie voor hoger onderwijs en training blijft goed, hoewel er toch een lichte daling optreedt (wereldwijd plaats naar plaats acht in plaats van plaats zes in 2008).
Hetzelfde kan gezegd worden over de efficiëntie van de goederenmarkt en de infrastructuur. Hier moet België opletten dat de achteruitgang niet wordt voortgezet. Ook innovatie en ‘business sophistication’ dragen bij tot onze competitieve positie.

Enorme overheidsschuld en hoge belastingen


Het valt wel op dat onze voornaamste buurlanden nog steeds competitiever zijn. Duitsland staat zevende gerangschikt, zoals vorig jaar. Nederland staat dit jaar tiende en verliest zo twee plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Het Verenigd Koninkrijk komt dit jaar op een dertiende positie, terwijl Frankrijk op de zestiende plaats staat.
Dat we minder competitief zijn dan onze buren, is onder meer te wijten aan de Belgische overheidsschuld, die de macro-economische stabiliteit van het land blijft aantasten.
De enorme belastinglast en de stroeve efficiëntie op de arbeidsmarkt zorgen tevens voor een daling van de competitiviteit.
Tot slot laten de bedrijfsleiders merken dat de toegang tot financiële middelen problematisch was in 2009.

Verschuiving aan de top


Zwitserland verdringt de Verenigde Staten van de eerste plaats. Ten eerste ziet het geboorteland van de crisis haar competitiviteit afnemen door de zwakkere financiële markten. Concreet vernoemen de bedrijfsleiders de toenemende moeilijkheid om toegang te krijgen tot financiering.
Ten tweede is de mindere positie van de VS te wijten aan een verlaagde macro-economische stabiliteit, met de enorme overheidsschuld aan de basis.
Het Scandinavische model weet zich zeer goed te handhaven aan de top. Zweden staat op plaats vier, Denemarken op vijf en Finland op zes. Opmerkelijk is ook de sterke opkomst van Singapore naar de derde plaats.

Crisis heeft een impact


De financiële crisis lijkt de meeste landen aan te tasten. De financiële soliditeit van Belgische banken keldert van de zevende naar de 95ste positie. De VS kent een daling van de veertigste naar de 108ste plaats. Ook Nederland (van zes naar zeventig) en het VK (van 44 naar 126) laten duidelijke gevolgen van de crisis zien.

Bron: Vlerick Leuven Gent Management School

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen