< Terug naar overzicht

Belgen willen goed loon en veel vakantie

Belgische werknemers zijn opvallend minder bevreesd om binnen het jaar hun baan te verliezen dan hun collega’s uit 14 andere EMEA-landen. Ze verwachten van hun werkgever een goed salaris, een evenwicht tussen werk en priv?-leven en de nodige ondersteuning op het werk. Ze willen meer verantwoordelijkheid krijgen. Bedrijfsethiek, bedrijfsnaam en investering in training vinden Belgen minder belangrijk.

Deze resultaten leiden we af uit de internationale Werktrendsenquête 2005 van Manpower die werd gevoerd van juni tot augustus 2005 in 15 landen uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In België, Denemarken, Duitsland, Finland, Griekenland, Israël, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zweden en Zwitserland, namen in totaal 12.229 werknemers via de website deel aan de bevraging. In België waren dat er 992. Manpower polste naar de belangrijkste eisen die mensen stellen aan hun professionele toekomst. Wat verwachten zij van hun huidige en toekomstige werkgever? De respondenten moesten een top drie opgeven van wat hun werkgever hen moet kunnen bieden.

Die verwachtingen blijken nogal sterk te verschillen van land tot land en de economische situatie van het land bepaalt mee wat zijn werknemers belangrijk vinden. Zo is het niet geheel verrassend dat in de eerste plaats de Duitsers werkzekerheid vooraan plaatsen. Voor twee op drie Duitsers (66%) is dat verlangen naar zekerheid één van de drie topprioriteiten. Ook Oostenrijkers (58%) hechten er veel belang aan, gevolgd door de Israëli (50%), de Italianen (49%) en de Zwitsers (48%). Opvallend is dat juist in deze vijf landen de inwoners het minst belang hechten aan een gunstig loon- en salarispakket, met gemiddelden van 25% (Italië) tot 32% (Duitsland en Israël), terwijl de mediaan op 42 ligt. De tering wordt naar de nering gezet. Naar gewenste carrièremogelijkheden (uitzondering Israël) en evenwicht tussen werk en privé-leven (uitzondering Zwitserland) stelt men zich in deze landen ook bescheidener op dan in de andere landen.

De behoefte aan werkzekerheid ligt bij de Belgen op 45%, dicht bij de mediaan (47%). Ze maken er zich relatief weinig zorgen over. Waar gemiddeld de helft van de respondenten (49%) ervoor vreest binnen het jaar werkloos te worden, is maar een kwart van onze landgenoten daar bang voor. De Belg is er minder voor beducht dat zijn werk naar het buitenland wordt verplaatst (12%, gemiddeld 17%) of aan een externe leverancier wordt uitbesteed (12%, gemiddeld 18%).

De Belg is er tamelijk gerust in. Het is hem in zijn baan om een goed loon en financiële voordelen te doen (53%, mediaan 42%) en om een gezond evenwicht tussen werk en privé-leven (47%, mediaan 39%). Hij wil extra vakantiedagen. Verder typeert het Belgische werknemers dat ze verantwoordelijkheid willen krijgen in hun werk (35%, mediaan 24%) en dat ze tegelijk voldoende ondersteuning verwachten van een mentor (24% versus 13%). Met een bekende bedrijfsnaam (6%, mediaan 14%), met ethisch ondernemerschap (20% versus 28%) of met investering in training (11% versus 22%) zijn ze relatief moeilijk te lokken.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen