< Terug naar overzicht

Belgen werken gemiddeld 33,2 jaar

Een steeds groter deel van ons leven gaat naar werk. In 2000 werkte een gemiddelde inwoner van de Europese Unie 33 jaren. In 2018 is dit gemiddeld 36 jaar. Met iets meer dan 33 werkzame jaren scoren Belgen onder het Europees gemiddelde.

Europeanen besteden steeds meer tijd van hun leven aan werk, zo blijkt uit cijfers van het Europees bureau voor statistiek Eurostat. In 2000 werkte een gemiddelde inwoner van de Europese Unie 33 jaren. In 2018 is dit gemiddeld 36 jaar. De cijfers geven de verwachte jaren aan tijdens dewelke een 15-jarige aanwezig zal zijn op de arbeidsmarkt als werkende en/of als werkzoekende.

Nederlanders en Zweden hebben in vergelijking met andere EU-landen de langste werkzame levens. In Nederland is dat gemiddeld 40,5 jaar, in Zweden 42 jaar en in Ijsland zelfs 46,3 jaar. In België daarentegen liggen de verwachte werkjaren met 33,2 jaar onder het Europees gemiddelde. Hiermee bevinden we ons in het gezelschap van onder meer Italië (31,8 jaar) en Luxemburg (33,5 jaar).

Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen besteden gemiddeld meer jaren van hun leven aan werk dan vrouwen. Zo ligt in België het aantal werkzame jaren voor mannen op 35 en voor vrouwen op 31. Vrouwen zijn wel aan een inhaalslag bezig. Zo steeg het aantal werkzame jaren voor vrouwen sinds 2000 met 22 procent, terwijl de stijging voor mannen op 8 procent lag.

Bron: Eurostat

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen