< Terug naar overzicht

Belg ziet pensioen op 65 niet zitten

Slechts één op de vijf Belgen wil tussen zijn 60 en 65 jaar 80 procent of meer werken. Uiterlijk op 62 jaar wil de gemiddelde Belg met pensioen gaan. Landingsbanen en het vooruitzicht op salarisverhogingen kunnen hen overtuigen langer te werken.

Dat blijkt uit onderzoek van de Vlerick Business School over de visie van de Belgische werknemer tussen 45 en 65 jaar op het einde van de loopbaan. Het onderzoek liep in samenwerking met mediapartners De Standaard en La Libre Belgique.

De gemiddelde Belg wil uiterlijk op 62 jaar met pensioen gaan, dat is 3 jaar voor de wettelijke pensioenleeftijd. Naarmate men ouder wordt, stijgt ook de gewenste pensioenleeftijd.

Werknemers denken ook (te) laat aan de financiële aspecten van hun pensioen. Slechts 35 procent van de werknemers tussen 45 en 54 is bezig met de financiering van zijn pensioen. In de categorie 55 tot 60 stijgt dat, maar het ligt niet veel hoger dan de helft van de werknemers (57 procent).

Niettemin maken werknemers wel een realistische inschatting van de hoogte van dat wettelijk pensioen (eerste pijler). Dat is ook zo voor de uitkering van hun aanvullend pensioen (tweede pijler). Dat aanvullend pensioen krijgen de meesten liefst in één keer uitbetaald. 74 procent van de werknemers is bezig om naast wettelijk en aanvullend pensioen ook een privépensioen op te bouwen via pensioensparen of beleggen, de derde pijler.

Gemiddeld denken mensen ongeveer 75 procent van hun huidig loon nodig te hebben om rond te komen wanneer ze met pensioen zijn. Ook dit is een realistische inschatting.

Tijd en geld


Werknemers zijn gewonnen voor het idee van landingsbanen of het geleidelijk afbouwen van de werkuren naarmate de carrière vordert. Flexibiliteit is dus belangrijk, alsook het rekening houden met de afzonderlijke wensen en situatie van elke werknemer.

Een tweede motivator is het perspectief op salarisverhogingen naargelang de pensioenleeftijd dichterbij komt. Ten slotte is het ook belangrijk dat oudere werknemers nog voldoende uitdaging vinden in hun job om het interessant te houden. Ze willen nog vooruitgang kunnen boeken.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen