< Terug naar overzicht

Belg wil liever meer vakantie dan hoger pensioen

“Stel dat je iets extra mag kiezen bovenop je huidig beloningspakket. Wat zou je kiezen?” De Monster Meter wierp dit dilemma in de schoot van de Europese bezoekers van de Monster-vacaturesites. De Belgische respondenten vinden een paar dagen vakantie belangrijker dan een veilige(re) oude dag, al is dat vooral aan de Vlamingen gelegen. De Walen achten een hoger salaris veel belangrijker dan een groot aantal verlofdagen.

De respons op de Monster Meter-vraag bedroeg 17.971 personen uit 13 Europese landen. ‘Een beter salaris’ siert de eerste plek met 41% van de stemmen, gevolgd door ‘een goed pensioenplan’ (29%) en ‘meer vakantiedagen’ (23%). Veel lager scoren ‘betaalde gsm- en internetkosten’ (4%) en ‘gratis kunnen sporten’ (3%).


De Belgen (1159 deelnemers) hebben gelijklopende wensen, al zijn ze opvallend weinig geïnteresseerd in een beter pensioen (10% tegenover 29% gemiddeld). Mogelijk voelen ze zich beter beschermd, minder ongerust over hun financiële oude dag. Monster legt evenwel de verklaring in de massale voorkeur van de Zweden voor een beter pensioen. Zij stuwen het Europese gemiddelde de hoogte in. De Belgen scoren op de vier andere keuzemogelijkheden telkens een beetje hoger dan het gemiddelde. Vooral lange vakantie kan de Belgen bekoren. Eén op drie landgenoten (32%) zou daaraan zijn extraatje besteden, tegenover één op vier Europeanen (23%). De Belgen hechten van alle Europeanen het meeste belang aan een tussenkomst van de werkgever in gsm- en internetkosten.


Toch zijn er nog verschillen op het Belgische niveau. Vlamingen kiezen even vaak voor een beter salaris als voor meer vakantiedagen (37%), terwijl de Walen het loon duidelijk belangrijker vinden. Voor de helft van hen is het de eerste prioriteit (53%), veel meer dan een langgerekte vakantie (26%). Binnen Europa constateert man een duidelijke keuze van de Finnen en de Fransen voor een beter salaris (ze scoren in Europa dan ook pas 14de en 15de qua salarisniveau) en een voorkeur van de Zweden voor een stevig pensioenpotje. De Britten en Spanjaarden gaan voluit voor meer vakantie.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen