< Terug naar overzicht

Belg werkt steeds dichter bij huis

De Belgische werknemer legt vandaag een gemiddelde afstand van 19 kilometer af tussen zijn woonplaats en het werk. Meer dan 68 procent van de totale Belgische werkende beroepsbevolking werkt zelfs binnen een straal van 20 kilometer van zijn woonplaats, en dat aandeel neemt licht toe.

Deze gegevens blijken uit een onderzoek van HR-dienstengroep Acerta. Opvallend is dat leeftijd geen bepalende factor blijkt te zijn in de af te leggen afstand. Over de generaties heen tekent zich een identieke gemiddelde woon-werkafstand af.

Fiets in opmars

Vooral de opmars van de fiets in het woon-werkverkeer is significant. Hoewel voor de werknemer de auto het belangrijkste vervoermiddel blijft (voor 71 procent van de werknemers), wint de fiets duidelijk aan populariteit. Fietsgebruik is aan een stevige opmars bezig met een stijging van meer dan de helft gebruikers in vijf jaar.

In 2011 gebruikte 12 procent van de werkende beroepsbevolking de fiets om zich te verplaatsen, terwijl de teller vandaag op 18 procent staat. Wie naar het werk fietst, legt een gemiddelde afstand van 7 kilometer af tussen zijn woonplaats en het werk.

De toenemende populariteit van de fiets wordt toegeschreven aan de aanhoudende groei van de files, waardoor werknemers alternatieve oplossingen zoeken. Daarnaast is er nu ook de elektrische fiets, die het gemakkelijker maakt om grotere afstanden af te leggen. Ook opvallend: slechts 5 procent van de werknemers maakt gebruikt van de bus of trein, elk goed voor een aandeel van amper 2,5 procent. Dat aandeel is de voorbije vijf jaar constant gebleven.

Bron: Jobat (jobat.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen