< Terug naar overzicht

Belg werkt slechts 32,6 jaar

Nieuwe data van Eurostat, het statistiekportaal van de Europese Unie, tonen aan dat België bij de vijf kortst werkende landen van Europa hoort.

Volgens de gegevens van Eurostat werkt de Belg gemiddeld 32,6 jaar van zijn leven. Zo zijn we bij de vijf minst lang werkende landen van Europa. Enkel in Griekenland, Bulgarije en Italië werken de inwoners minder lang dan de Belg. Italianen werken het minst, zij hebben een carrière van gemiddeld 30,7 jaar.

De Zweden werken het langst in Europa, met een carrièreduur van niet minder dan 41,2 jaar. Ierland is tweede met net geen 40 jaar. Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland vervolledigen de top 5.

Langere, maar lichtere carrières

De algemene tendens is dat de Europeanen steeds langer werken. Als we de gegevens tussen 2005 en 2015 bekijken, zien we dat er gemiddeld 1,9 jaar langer gewerkt wordt dan een decennium geleden. Malta kende de sterkste stijging: de werkduur van de inwoners werd verlengd met maar liefst 5,1 jaar sinds 2005. Toch komen de Maltezen momenteel nog maar aan 33,4 jaar.

Er moet bij de data wel een kanttekening gemaakt worden: dat de Zweden de langste carrière hebben in Europa, wil niet zeggen dat ze aan hun bureau gekluisterd zijn. Zo werkt maar 1 procent van de Zweden meer dan 50 uur per week, vergeleken met 13 procent in andere landen. Daarnaast heeft het land ook hard gewerkt aan een familievriendelijke werkethiek: moeder- en vaderschapsverlof is er goed geregeld en de werkdagen zijn er minder lang.

Bron: De Morgen (demorgen.be) en Eurostat (data.europa.eu)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen