< Terug naar overzicht

Belg voelt zich veilig op het werk, maar is onvoldoende geïnformeerd

Bijna 85 procent van de Belgische werknemers voelt zich veilig op zijn werkplek. Toch is er nog ruimte voor verbetering. Een kleine 20 procent blijkt namelijk niet of onvoldoende op de hoogte van de veiligheidsregels en –procedures. Nog eens 20 procent vindt dat er meer aandacht mag worden besteed aan veiligheid, milieu en welzijn.

Dat blijkt uit een bevraging van Kluwer bij 1550 Belgische verantwoordelijken voor veiligheid, milieu en welzijn, en medewerkers en directieleden.

Het merendeel van de werknemers (85 procent) voelt zich veilig op het werk. Dat gevoel stijgt bovendien met de anciënniteit: hoe langer in dienst, hoe veiliger men zich voelt.

Desondanks vinden Franstalige respondenten (28 procent) en vrouwen (21 procent) dat er meer aandacht voor veiligheid mag zijn. Het onderwerp leeft ook sterker bij bedienden dan bij arbeiders of directieleden: een vijfde van de bedienden vindt dat er meer aandacht voor moet komen.

Verantwoordelijken voor veiligheid, milieu en welzijn overschatten echter de kennis van veiligheidsprocedures. Terwijl zij ervan overtuigd zijn dat collega’s kunnen omgaan met crisissituaties op het werk, weet slechts 15 procent van de medewerkers wat te doen in geval van brand. 28 procent weet niet hoe om te gaan met een ongeval op het werk en 45 procent kan geen hulp bieden bij een hartaanval.

De onwetendheid is het grootst bij de nieuwelingen binnen de bedrijven: 23 procent van de medewerkers die nog geen vijf jaar bij hun werkgever aan de slag zijn, zegt de procedures niet of onvoldoende te kennen, tegenover 15 procent van degenen die langer in dienst zijn.

Hetzelfde geldt voor bedrijven met minder dan 20 medewerkers. Daar stelt 25 procent niet of onvoldoende op de hoogte te zijn.

Ook op het vlak van communicatie is er nog werk aan de winkel. Slechts iets meer dan de helft van de bevraagde medewerkers wordt meerdere keren per jaar geïnformeerd over veiligheid, milieu en welzijn. 54 procent heeft al persoonlijke feedback gekregen over werkomgeving, -houding of –methode.

Bron: Kluwer

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen