< Terug naar overzicht

Belg verliest bijna 3 werkdagen per jaar in file

Wie in België met de auto naar het werk gaat, stond in 2016 gemiddeld 21 uur in de file, bijna het equivalent van 3 werkdagen. Rond Brussel was het gemiddelde het hoogst met 41 uur.

België strandt op de veertiende plaats in de Europese ranking van fileleed, en behoort daarmee tot de middenmoot, zo blijkt uit de jaarlijkse Traffic Scorecard van het Amerikaanse Inrix, de internationale marktleider in realtime-verkeersinformatie. Wereldwijd prijken we op de 41ste plaats.

Gemiddeld stonden we in 2016 met zijn allen 21 uur in de file. Wie in en rond Brussel moest zijn, kreeg het echter heel wat zwaarder te verduren. Daar stonden bestuurders vorig jaar gemiddeld 41 uur in de file.

Ook in Antwerpen, Luik, Gent en Kortrijk verloren Belgen het afgelopen jaar veel tijd in de file. In Antwerpen was dat gemiddeld 37 uur, of 13 procent van de totale rijtijd. In Luik was dat net geen 19 uur, in Gent 15 uur en in Kortrijk 14 uur.

Filedruk neemt toe

Gent is trouwens de enige stad in de Belgische top 5 waar de filedruk het afgelopen jaar iets is afgenomen. In de andere vier is de verkeersdichtheid wel gestegen.

Inrix analyseerde de files in 1064 steden, verspreid over 38 landen wereldwijd, waaronder 628 steden in 23 Europese landen. De Moskovieten stonden in 2016 van alle Europeanen het langst in de file: gemiddeld 91 uur of ruim een vierde van de rijtijd.

Londen, Parijs, Istanboel en het Russische Krasnoda vervolledigen de Europese top 5. Rusland bezet trouwens maar liefst vijf plaatsen in de top tien. Wereldwijd is het Amerikaanse Los Angeles de absolute koploper, met 104 uur filerijden, gevolgd door Moskou, New York, San Francisco en Bogota in Colombia.

Bron: De Tijd (tijd.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen