< Terug naar overzicht

Belg verdient gemiddeld 3445 euro bruto per maand

Een Belgische werknemer met een voltijdse baan verdiende in 2015 gemiddeld 3445 euro bruto per maand. Dat is ongeveer 1 procent meer dan in 2014.

Uit de jaarlijkse lonendoorlichting van de FOD Economie blijkt dat de meeste cijfers licht hoger liggen dan een jaar geleden. Zo verdient de helft van de werknemers meer dan 3095 euro (een jaar geleden was dat 2976 euro), 10 procent verdient minstens 5308 euro per maand.

De loonkloof blijft echter onveranderd en bedraagt 6 procent als je alleen naar de voltijds tewerkgestelde vrouwen en mannen kijkt. Als je alle werknemers in beschouwing neemt, dan ligt het bruto maandloon van vrouwen gemiddeld een vijfde lager dan dat van mannen.

Geen verrassingen bij de sectoren

Volgens de cijfers van de FOD Economie liggen de lonen het hoogst in de petrochemie. Het loonzakje is er ruim de helft groter dan het gemiddelde. De laagste lonen worden in de horeca betaald.

Directeurs van grote ondernemingen verdienen het meest: gemiddeld 9285 euro. Hun maandloon ligt 170 procent boven het nationaal gemiddelde. De top van best betaalde beroepen wordt vervolledigd door managers, kaderleden en specialisten in exacte wetenschappen.

Brussel blijft koploper

Pendelen naar Brussel loont vanuit financieel oogpunt, aangezien werkgevers er een gemiddeld loon van 3972 euro uitbetalen. In het arrondissement Dinant verdienen de werknemers het minst.

Tot slot wordt ook bevestigd dat studeren een plus is: houders van een masterdiploma verdienen de helft meer dan de gemiddelde werknemer.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen