< Terug naar overzicht

Belg verdient gemiddeld 3401 euro bruto per maand (HR wordt pover betaald)

De Belg verdient maandelijks gemiddeld 3401 euro bruto. Voor starters ligt het gemiddelde brutomaandloon op 2369 euro. Chemie en farma blijven de hoogste lonen uitkeren. In de HR-sector daarentegen bedraagt het gemiddelde brutomaandloon slechts 2892 euro.

Het gemiddelde brutomaandloon van een Belgische werknemer is gestegen in vergelijking met 2014, met 4,3 procent of 140 euro. Opmerkelijk: voor 65 procent van de Belgische werknemers ligt het loon lager dan dit gemiddelde. 10 procent moet het zelfs stellen met een brutoloon van minder dan 2050 euro. Dat blijkt uit de recentste salarisenquête van vacature.com en de KU Leuven.

HR bij slechtst betaalde sectoren

Naar goede gewoonte blijven de chemische en farmaceutische industrie de best betalende sectoren. Je krijgt er gemiddeld 4279 euro bruto. Op plaats 2 staat de energie- en milieusector (3926 euro). Met een brutomaandloon van 3812 euro sluit de bank- en verzekeringswereld de top 3 af.

De horeca blijft de slechtste betaler: je loon bedraagt er gemiddeld 2676 euro per maand. Dan ben je net iets beter af in de HR-sector, waar je 2892 euro bruto vangt. Ga je voor een carrière in toerisme of sport, dan verdien je maandelijks gemiddeld 2910 euro.

Manager krijgt hoogste loonfiche

Wie het tot manager of directielid schopt, verdient een stuk beter dan de rest van de bevolking. Dan krijg je gemiddeld 5755 euro bruto, of 69,2 procent hoger dan het nationaal gemiddelde. Onderzoekers (3937 euro), juridisch personeel (3853 euro), ingenieurs (3827 euro) en IT’ers (3545 euro) vullen de lijst van beroepen aan waarin je het meest verdient.

Vrijwel gelijk aan de start

Wie net zijn loopbaan start, krijgt een brutomaandloon van zo’n 2369 euro. Daarbij speelt de regio zeker een rol: in Brussel verdien je bijvoorbeeld heel wat meer dan in Limburg.

En hoewel de verschillen bij startlonen minder groot zijn, zijn er toch sectoren die beter betalen. Studeer je af als arts of specialist, dan krijg je het hoogste startloon: 2912 euro bruto. Ook met een diploma in chemie, farma of één van de STEM-richtingen (wetenschappen, technologie, ingenieurswetenschappen en wiskunde) ben je zeker van een mooi loon.

Eindejaarspremie als populairste extralegale voordeel

Uit de resultaten blijkt dat de bedrijfswagen niet het meest voorkomende extralegale voordeel is. Het populairst is de eindejaarspremie: 75 procent van de Belgische werknemers krijgt er één. Ook met maaltijdcheques (72 procent) en een dertiende maand (67 procent) zorgen werkgevers voor een interessant loonpakket. De bedrijfswagen staat pas dertiende in de rij.

Bron: Vacature (vacature.com)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen