< Terug naar overzicht

Belg stelt collectiviteit boven zelfontplooiing

De Belgische werknemer behoort tot de gelukkigste van Europa. Hij zegt wel weinig kansen te hebben tot persoonlijke ontwikkeling in zijn beroep, maar hij hecht meer belang aan ‘collectieve betrokkenheid’ en ‘zekerheid’ en is het meest van alle Europeanen tevreden over zijn loon.

Dit blijkt uit een eerste barometeronderzoek van Accor Services over welzijn en betrokkenheid van werknemers in acht Europese landen (België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Zweden en Hongarije). De gemiddelde Belg blijkt een ‘aantrekkelijke’ kruising te zijn van Europese standaardprofielen. Hij toont zich meer dan gemiddeld tevreden met sfeer en werkomgeving en is van alle Europeanen het meest tevreden over zijn bezoldiging (60% is tevreden). “Belgen zijn veel loyaler dan hun meer gefrustreerde Franse, hun weinig tevreden Spaanse en Italiaanse of hun zeer onloyale Britse collega’s”, stelt Accor Services.

De barometer stelt drie modellen van werknemers voor. In het Zweedse model van ‘privé-geluk’ zijn werknemers tevreden over de jobinhoud en loyaal, maar zijn ze weinig betrokken en krijgen ze weinig kansen tot zelfontplooiing. De Duitse ‘contractuelen’ zijn niet alleen loyaal en tevreden over de inhoud van het werk, maar zijn ook betrokken bij het werk. Ze zien net als de Zweden weinig kansen tot persoonlijke ontplooiing en geven voorrang aan het collectieve. De Engelse ‘opportunisten’ zijn weinig betrokken en weinig loyaal en geven het individuele voorrang op het collectieve.

“De Belgische werknemer bevindt zich op de kruising tussen het Franse hedonisme, het Zweedse evenwicht en de Duitse zekerheid”, klinkt het. De Belg ervaart het werk als een ‘collectieve betrokkenheid’ en een ‘zekerheid’. Slechts een derde heeft het gevoel zich persoonlijk te ontplooien op het werk. De Vlaamse werknemers passen beter in het Zweedse en het Duitse model, terwijl de Waalse collega’s aanleunen bij het Franse of Latijnse type.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen