< Terug naar overzicht

Belg niet bereid om langer te werken

De bereidheid om langer te werken daalt. Bijna vier op de tien Belgen willen niet werken tot ze 65 jaar zijn. 61 jaar is de leeftijd bij uitstek om te stoppen, vinden ze. Belgen verwachten wel een eindeloopbaanbeleid van werkgevers, maar ze zijn zelf niet bereid om loon in te leveren op het einde van hun loopbaan. Raken aan de pensioenleeftijd is onbespreekbaar.

Dat blijkt uit de jaarlijkse nationale pensioenenquête van verzekeraar Delta Lloyd Life. In april peilde de verzekeraar bij 1427 Belgen of de pensioenleeftijd ingeburgerd is en of er werk gemaakt wordt van een eindeloopbaanbeleid.

De helft van de respondenten vindt dat wie op 61 jaar met pensioen wil, ‘genoeg gewerkt’ heeft. Wie langer dan zijn 65ste moet werken, wordt als een ‘pechvogel’ beschouwd. Al keuren steeds meer mensen te vroeg met pensioen gaan, voor 55 jaar, af. Wie voor zijn 55 jaar het arbeidscircuit verlaat, krijgt de stempel ‘profiteur’.

De bereidheid om langer te werken daalt. 38 procent van de Belgen wil niet tot zijn 65 jaar werken, een stijging met 5 procentpunten ten opzichte van 2012. Vooral de babyboomers (55 procent) willen niet langer werken. De weerstand bij jongeren is minder groot, bijna een kwart (23 procent) stopt liever vroeger met werken.

De belangrijkste motivatie om te stoppen met werken, is genieten en een rustig leven leiden zonder tijdsdruk. Wie wel tot zijn 65 jaar wil werken, doet dat vooral om financiële redenen.

Flexibiliteit en financiële stimuli kunnen Belgen wel overhalen langer te werken. Een flexibele job met kortere werktijden en meer vakantie (52 procent) is de belangrijkste incentive om langer te werken. Maar ook het vooruitzicht van een hoger pensioen kan 51 procent van de respondenten stimuleren langer te werken.

Eindeloopbaanbeleid


Volgens de ondervraagden heeft slechts 10 procent van de werkgevers een eindeloopbaanbeleid. Nochtans is 63 procent van mening dat elk bedrijf een aangepast beleid naar oudere werknemers zou moeten hebben.

83 procent zegt resoluut ‘neen’ tegen minder loon naarmate het pensioen nadert. 67 procent vindt het niet logisch dat een landingsbaan gekoppeld wordt aan een lager loon. 68 procent vindt een koppeling loon-anciënniteit meer dan normaal, dat is vier procentpunten meer dan in 2012.

De pensioenleeftijd optrekken tot 67 jaar om zo het pensioensysteem betaalbaar te houden, is onbespreekbaar. Slechts 5 procent is daar voorstander van. De helft van de respondenten ziet meer heil in het nog sterker activeren van jongere werklozen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen