< Terug naar overzicht

Belg is tevreden over zijn job

Eén van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de algehele levenstevredenheid, is de job. België scoort zeer hoog in deze categorie, zelfs voor de tevredenheid van tijdelijke werknemers en in de categorie over de reistijd voor woon-werkverkeer.

België staat als vijfde op de Europese ranglijst met een gemiddelde jobtevredenheid van 7,5/10, terwijl het Europees gemiddeld 7,1 bedraagt. In vergelijking met de buurlanden doet België het beter dan Frankrijk (7,2) en Duitsland (6,9), even goed als Luxemburg, maar minder goed dan Nederland (7,7). Slechts 8,5 procent van de Belgen geeft aan niet zo tevreden te zijn over hun baan, terwijl 68,5 procent redelijk tevreden is en bijna een kwart (23,0  procent) zeer tevreden is.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half spitte de resultaten wat dieper uit.

Organisaties plukken de vruchten

Tevredenheid zorgt niet alleen voor gelukkigere werknemers, maar biedt ook tal van voordelen voor het bedrijf. Tevreden werknemers zijn doorgaans zowel productiever als gemotiveerder. Verder blijven ze over het algemeen langer bij het bedrijf. 15 procent van de ondervraagde werknemers denkt bovendien dat een tevreden werknemer de neiging heeft om meer te doen dan wat van hem of haar gevraagd wordt.

Ook tijdelijke werknemers tevreden

In Europa hebben 13,7 procent van de werknemers een tijdelijk contract. Deze tijdelijke contracten gaan hand in hand met hetzelfde niveau van jobtevredenheid als vaste functies. In België werkt bijna 8 procent van de werknemers met een tijdelijk contract en daarvan is 92 procent tevreden over zijn of haar baan. Deze situatie is nog opvallender bij onze Nederlandse buren en in Finland, waar bijna 20 procent van de werknemers een tijdelijk contract heeft en minder dan 5 procent niet tevreden is over zijn of haar baan.

Een recente studie van Robert Half bij 200 Belgische HR-managers liet eveneens zien dat 78 procent van de HR-managers van mening is dat de traditionele werkplek de komende vijf jaar zal veranderen doordat tijdelijke en interim-professionals een grotere rol gaan spelen naast de vaste medewerkers.

De arbeidsmarkt is in de afgelopen jaren duidelijk veranderd. Een groeiend aantal bedrijven doet een beroep op tijdelijke medewerkers, niet alleen om extra taken op te vangen, maar ook om aan specifieke projecten te werken en om sleutelposities binnen het bedrijf in te vullen. Als gevolg daarvan is het imago van tijdelijk werk beduidend veranderd: het wordt niet alleen door de bedrijven, maar ook door de tijdelijke werkkrachten in toenemende mate gewaardeerd.

Weinig ergernis over het woon-werkverkeer

Hoewel België bekendstaat om de ergste verkeersfiles van Europa, staat ons land op de zevende plaats in de Europese ranglijst van landen waar de werknemers het meest tevreden zijn over de reistijd van hun woon-werkverkeer. België haalt een score van 7,6/10, dat net boven het Europees gemiddelde van 7,4 ligt.

Belgische bedrijven houden dan ook voldoende rekening met het woon-werkverkeer en stellen in grote mate alternatieven voor om frustraties over lange reistijden te vermijden. Flexibele werktijden en telewerken zijn veel voorkomende opties volgens 44 procent en 24 procent van de werknemers. Dit zorgt niet alleen voor tevredenheid bij de werknemers, maar ook voor een betere productiviteit.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen