< Terug naar overzicht

Belg is tevreden met zijn baan

Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, heeft zijn eerste rapport over de levenskwaliteit in de 28 lidstaten gepubliceerd. Eén van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de levenstevredenheid is de job. België scoort zeer hoog daarin, alsook in de tevredenheid van tijdelijke werknemers en zelfs in de reistijd voor woon-werkverkeer.

Marianne Thyssen, de Belgische Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, is blij met dit rapport en onderstreept dat het welzijn vooral wordt beïnvloed door de mogelijkheid om een hoogwaardig beroep uit te voeren, een voldoende hoog inkomen en een goede opleiding.

De voordelen van tevredenheid

België staat als vijfde op de lijst met een gemiddelde jobtevredenheid van 7,5/10, terwijl het Europees gemiddeld 7,1 is. In vergelijking met de buurlanden doet België het beter dan Frankrijk (7,2) en Duitsland (6,9), even goed als Luxemburg, maar minder goed dan Nederland (7,7). Slechts 8,5 procent van de Belgen geeft aan niet zo tevreden te zijn over hun baan, terwijl 68,5 procent redelijk tevreden is en bijna een kwart (23,0 procent) zeer tevreden is.

Tevredenheid zorgt niet alleen voor gelukkigere werknemers, maar biedt ook tal van voordelen voor het bedrijf. Tevreden werknemers zijn doorgaans zowel productiever als gemotiveerder. Verder blijven ze over het algemeen langer bij het bedrijf. 15 procent van de ondervraagde werknemers denkt bovendien dat een tevreden werknemer de neiging heeft om meer te doen dan wat van hem of haar gevraagd wordt.

Tijdelijke werknemers even tevreden over hun job 

In Europa heeft 13,7 procent van de werknemers een tijdelijk contract. Deze tijdelijke contracten gaan hand in hand met hetzelfde niveau van jobtevredenheid als vaste functies.

In België werkt bijna 8 procent van de werknemers met een tijdelijk contract en van hen is 92 procent tevreden over zijn of haar baan. Deze situatie is nog opvallender bij onze Nederlandse buren en in Finland, waar bijna 20 procent van de werknemers een tijdelijk contract heeft en minder dan 5 procent niet tevreden is over zijn of haar baan.

Een niet onbelangrijke vaststelling, aangezien de arbeidsmarkt in de afgelopen jaren duidelijk is veranderd. Een groeiend aantal bedrijven doet een beroep op tijdelijke medewerkers, niet alleen om extra taken op te vangen, maar ook om aan specifieke projecten te werken en om sleutelposities binnen het bedrijf in te vullen. Als gevolg daarvan is het imago van tijdelijk werk beduidend veranderd: het wordt niet alleen door de bedrijven, maar ook door de tijdelijke werkkrachten in toenemende mate gewaardeerd. Bedrijven staan steeds meer open voor deze flexibele benadering die een vast en tijdelijk personeelsbestand combineert. Kandidaten beschouwen tijdelijk werk ook steeds meer als een aantrekkelijke carrièrekans.

Toch weinig ergernis over woon-werkverkeer

Hoewel België bekendstaat om de ergste verkeersfiles van Europa, prijkt ons land op de zevende plaats in de Europese lijst van landen waarvan de werknemers het meest tevreden zijn over de reistijd van hun woon-werkverkeer. België haalt een score van 7,6/10, dat net boven het Europees gemiddelde van 7,4 ligt.

Belgische bedrijven houden rekening met deze situatie en stellen in grote mate alternatieven voor om frustraties over lange reistijden bij woon-werkverkeer te vermijden. Flexibele werktijden en telewerken zijn dan ook veel voorkomende opties volgens 44 procent van de organisaties en volgens 24 procent van de werknemers. Dat zorgt niet alleen voor tevredenheid bij de werknemers, maar ook voor een betere productiviteit.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen