< Terug naar overzicht

Belg een derde van de loopbaan niet aan het werk

Gedurende een derde van hun carrière zijn Belgische werknemers werkloos, ziek of nemen ze tijdskrediet op. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Planbureau. In de eurozone werken alleen de Italianen en de Grieken nog minder.

De mannen die onlangs met pensioen zijn gegaan, waren 30 procent van hun loopbaan niet aan het werk, de vrouwen 37 procent. Toch bouwen werknemers voor die niet-actieve periodes pensioenrechten op omdat dat voor het pensioen vaak gelijkgestelde periodes zijn.

Door het veelvuldig gebruik van gelijkgestelde periodes hebben Belgen in vergelijking met andere Europeanen een korte loopbaan. De gemiddelde Belg is gemiddeld 33 jaar effectief aan de slag. In de eurozone doen alleen de Grieken en de Italianen het slechter. Zweden werken dan weer 41 jaar en Nederlanders bijna 40 jaar.

Hervormingen

Door de hervormingen van de regeringen-Di Rupo en -Michel moeten de Belgen langer werken. Het is een pak moeilijker om met brugpensioen te gaan en de leeftijd voor het vervroegd pensioen is gestegen.

Tegelijk is het de bedoeling om de gelijkgestelde periodes aan te pakken. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) moet tegen het najaar een hervormingsvoorstel voorleggen aan de sociale partners.

Bron: De Tijd (tijd.be) en De Standaard (standaard.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen