< Terug naar overzicht

Belastbaar voordeel bedrijfswagens stijgt met gemiddeld 44 procent

Langzamerhand wordt de reële impact van de nieuwe regelgeving voor bedrijfswagens duidelijk. Gemiddeld zien Belgische werknemers met een bedrijfswagen hun belastbaar voordeel stijgen met 44 procent. Op jaarbasis betekent dat een stijging met 893 euro tot 2887 euro.

SD Worx berekende wat dit concreet voor werknemers betekent. Er werd gekeken naar de stijging van het belastbare voordeel van alle aard en naar de impact van de nieuwe regelgeving op het aandeel dat een bedrijfswagen vertegenwoordigt in het bruto loonpakket. Uitgangspunt was een representatieve steekproef van 8801 werknemers met een bedrijfswagen.

Gemiddeld zien Belgische werknemers met een bedrijfswagen hun belastbaar voordeel stijgen met 44 procent. Op jaarbasis betekent dat een stijging met 893 euro tot 2887 euro.

Die stijging wordt veroorzaakt door de verrekening van de catalogusprijs van de wagen in het voordeel van alle aard en de afschaffing van de forfaitaire kilometers. Middenkader en hoger kader zien hun belastbaar voordeel daardoor met respectievelijk 46 en 70 procent stijgen. Hoewel deze groep slechts 16 procent van de werknemerspopulatie vertegenwoordigt, is ze goed voor 36 procent van het totale aantal bedrijfswagens.

Het lager kader, dat 28 procent van de werknemerspopulatie representeert, is goed voor 37 procent van de bedrijfswagens. Hun voordeel van alle aard stijgt volgend jaar met gemiddeld 31 procent.

Aandeel bedrijfswagen in loonpakket


SD Worx bracht ook in kaart hoeveel een bedrijfswagen in het loonpakket vertegenwoordigt. De waarde van de wagen werd omgerekend naar een bruto cashequivalent. Daarbij werd alleen het privévoordeel berekend, en dus niet het woon-werkverkeer. Na verrekening van de belasting op dit voordeel daalt het aandeel van de bedrijfswagen in het totale bruto loonpakket van 9,8 naar 8,46 procent.

Ook hier zien hoger kader en directie het aandeel sterker dalen dan andere medewerkers. Hun wagen is vanaf 2012 nog goed voor 7,5 procent van hun brutoloonpakket. Dit betekent een aanzienlijk netto loonverlies op jaarbasis: Een werknemer met een bedrijfswagen zal met de nieuwe maatregelen gemiddeld 460 euro per jaar inleveren. Een hoger kaderlid mag zich aan 842 euro netto loonverlies verwachten.

Bron: SD Worx

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen