< Terug naar overzicht

“Behoedt u voor het McDonald’s-effect”

De toekomst van HR, er is al heel wat inkt over gevloeid. Bestaat HR nog binnen twintig jaar en zo ja, wat doen we dan? En wat met dat McDonald's-effect?

Martijn Brand, directeur van HR-adviesverlener ADP Nederland, is ervan overtuigd dat HR over 20 jaar nog bestaat, maar ook dat het vak een wezenlijk andere invulling zal hebben gekregen. “Als we het omdraaien: 20 jaar geleden was HR vooral bezig met administratieve vastlegging, en 20 jaar in de toekomst zal de hoofdvraag meer zijn: hoe zorg ik dat ik medewerkers in mijn organisatie maximaal kan faciliteren om in hun werk succesvol te zijn?”

Ben Kuiken, auteur en filosoof, heeft een andere mening: “Ik denk dat de HR-functie verdwijnt, omdat de huidige manier van organiseren verdwijnt. Natuurlijk wordt niet iedere HR-medewerker werkloos, die mensen gaan gewoon ander werk doen. Een deel zal hun oude beroep weer gaan uitoefenen, dus terug de werkvloer op. Een deel zal een nieuw vak gaan leren. En een groot deel kan aan de slag als coach.” Want al die zelfsturende en zelforganiserende professionals kunnen natuurlijk niet alles zelf. Je hebt volgens Kuiken coaches nodig die de professionals leren vergaderen, bij het opstellen van een vacaturetekst, bij de beloningen, …

“HR wordt steeds meer betrokken bij de manier waarop een organisatie is opgebouwd en welke kant deze op moet”, aldus Martijn Brand. Hij is het er dus wel mee eens dat de rol van de HR-professional aan verandering onderhevig is. Ben Kuiken waarschuwt evenwel om bij deze evolutie te voorkomen dat er een overschot aan procedures en regeltjes ontstaat. Er zijn dan ook heel wat mensen die hun vak niet kunnen uitoefenen hoe ze dat zelf willen: door bureaucratie, regels, formulieren, ...

“Het is allemaal veel te ingewikkeld gemaakt. En al die tijd kan niet besteed worden aan lesgeven, het gezond maken van mensen of de orde handhaven. Mensen willen iets betekenen voor de wereld. Maar de wereld lijkt steeds meer op een McDonald's: niemand kan daar koken. Hoeft ook niet. Als je de procedures maar volgt, zijn de frietjes vanzelf klaar. Maar het is zo leeg”, schetst Kuiken.

En de toekomst van HR?

Het is belangrijk dat we niet alleen kijken hoe we werk betekenisvol kunnen laten blijven, we moeten ook kijken naar de invulling op langere termijn. De belangrijkste vragen worden ongetwijfeld: hoe blijven teams met elkaar verbonden, ondanks tijd- en plaatsonafhankelijk werken? Wat zijn de verwachtingen van werknemers? In hoeverre veranderen die op termijn? En voor veel organisaties misschien nog wel het belangrijkst: hoe speel je als organisatie in op het veranderende landschap en hoe zorg je dat je de concurrentie voor blijft?

Bron: P&Oactueel (penoactueel.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen