< Terug naar overzicht

Bedrijven zien personeelstekort als bedreiging

Bijna de helft van de Europese bedrijven verwacht grote tekorten aan personeel. Zo groot, dat het een bedreiging wordt. Een oplossing hiervoor zoeken bedrijven vooral bij zichzelf.

Dat blijkt uit een onderzoek van een internationaal uitzendbureau OTTO Work Force bij 700 Europese bedrijven.

 • 35 procent van de respondenten is van mening dat er momenteel een tekort aan arbeidskrachten is op de huidige arbeidsmarkt.

 • 22 procent ziet momenteel een arbeidsoverschot.

 • 44 procent verwacht in de toekomst tekorten aan personeel.


 • Vooral in Nederland, Duitsland, TsjechiĆ« en Slowakije is die verwachting aan tekorten groot. Overigens is er een link met het werkloosheidspercentage: in landen met weinig werkloosheid bestaat een groter bewustzijn van het arbeidstekort.

  Bedreiging


 • 40 procent ziet het voorspelde tekort aan personeel als een bedreiging voor de eigen onderneming.

 • 38 procent is het daar niet mee eens.


 • Al verschillen grote en kleine ondernemingen van mening. De helft van de bedrijven met meer dan 250 werknemers ziet het tekort als een bedreiging, een kwart niet. Bij kleinere bedrijven is dat andersom.

  De gevolgen van arbeidstekorten zijn groot: men verwacht hogere uitgaven voor werving en selectie, een lagere arbeidsproductiviteit, een stagnerende afzetgroei, een kleinere instroom van jongeren en hogere personeelskosten door een verouderd personeelsbestand.

  Oplossing?


  Het verhogen van de arbeidsproductiviteit door om- en bijscholing wordt door 39 procent als oplossing genoemd. Andere populaire oplossingen zijn: het verhogen van de arbeidsproductiviteit door technologische verbeteringen, langer doorwerken, het aantrekken van personeel van buiten Europa.

  Als oplossing om tot een hogere arbeidsparticipatie te komen, zien bedrijven heil in flexibelere werktijden en het stimuleren van meer werkende vrouwen.

  Het bedrijfsleven ziet zichzelf bovendien als belangrijkste motor om de arbeidsparticipatie te verhogen. Daarna komen overheden en het onderwijs. Al blijft het bij praten. Ruim de helft van de bedrijven doet niets om zich voor te bereiden op de tekorten.

  Het draagvlak voor arbeidsmigratie binnen Europa groeit, 59 procent is hiervoor te vinden. Dat geldt echter niet voor arbeidsmigratie van buiten Europa.

  Bron: P&O Actueel

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen