< Terug naar overzicht

Bedrijven verliezen duizenden euro’s door rokers

Roken, het betekent niet enkel een hoge kostprijs voor de rokers zelf, maar ook voor hun werkgever. Nicotineverslaafden kosten hun werkgever jaarlijks immers zo’n 4431 euro.

Dat blijkt uit een onderzoek van het College of Public Health & Moritz College of Law, onderdeel van de Ohio State University. De kosten zitten hem vooral in het verlies aan productiviteit door rookpauzes, frequenter ziekteverzuim en presenteïsme.

4431 euro per jaar

De Amerikaanse onderzoekers onderzochten wat het exacte prijskaartje bedraagt van een rokend personeelslid. Extra verzuim door rokers kost gemiddeld 394 euro. Presenteïsme is iets goedkoper met 352 euro. Extra kosten voor de gezondheidszorg zijn dan weer goed voor 1567 euro. Het duurst zijn echter de rookpauzes die samen een schadepost van 2344 euro aan verloren productiviteit opleveren.

Omdat rokers gemiddeld genomen vroeger sterven, kost hun pensioen de werkgever iets minder, namelijk 226 euro. De totale som komt zo op 4431 euro per jaar.

Strijd tegen roken

In de Verenigde Staten zijn werkgevers de strijd tegen het roken reeds volop aangegaan. Sommige werkgevers weigeren rokers aan te werven, geven hun werknemers boetes als ze niet stoppen of ontslaan ze zelfs om die reden. In België is roken op de werkplek sinds 1 januari 2006 verboden.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen