< Terug naar overzicht

Bedrijven van eigen bodem steeds meer in trek als werkgever

Belgen geven steeds vaker de voorkeur aan een Belgisch bedrijf als favoriete werkgever. Er is ook wereldwijd een duidelijke tendens merkbaar waarbij bedrijven van eigen bodem aan aantrekkelijkheid winnen.

“De neiging van mensen om meer voor bedrijven van eigen bodem te kiezen, is wellicht een reactie op de globalisering en de groeiende onzekerheid die dat met zich mee brengt. Bedrijven van hier zijn bekender en wekken meer vertrouwen op. Dat dit de aantrekkelijkheid positief beïnvloedt, is logisch”, aldus Jan Denys, arbeidsmarktspecialist bij Randstad.

Economische conjunctuur beïnvloedt voorkeur

Werknemers hechten in vergelijking met vorig jaar meer belang aan het loon bij de keuze voor een werkgever. Ze hechten duidelijk minder belang aan werkzekerheid. In 2013 plaatsten nog 69 procent van de respondenten werkzekerheid bij de vijf belangrijkste criteria om voor werkgever te kiezen. In 2017 is dit nog 50 procent. Daarmee is werkzekerheid dit jaar het derde belangrijkste criterium na het verloningspakket en de werksfeer, en net voor de werk-privébalans.

“De evolutie van het belang van loon en werkzekerheid ligt volledig in het verlengde van de economische conjunctuur. Naarmate deze aantrekt, voelt de gemiddelde werknemer zich zekerder. De kans op ontslag om economische redenen daalt en de mogelijkheden om elders een job te vinden, nemen ook toe. Dit dalend belang van werkzekerheid gaat bijna altijd gepaard met een stijgend belang van het loon”, stelt Denys.

Mediasector onttroont bijna farma

Dat de farmaceutische sector opnieuw de meest aantrekkelijke sector is, is normaal geen verrassing. Het verschil met de media bedraagt nu echter nauwelijks 0,5 procent: nooit was het verschil kleiner.

Ook dit jaar slagen de banken en verzekeringen er niet in hun globale positie te versterken. De sector blijft steken op een achtste plaats. De aangekondigde herstructureringen bij meerdere instellingen zorgen er ook voor dat de sector als minder toekomstbestendig wordt gezien. Alleen de staal- en metaalsector scoort wat dit betreft nog slechter.  

Start-ups niet aantrekkelijk

Uit deze studie blijkt ten slotte ook dat de bewering dat start-ups aantrekkelijke werkgevers zijn, enigszins genuanceerd moet worden. Slechts 4 procent van alle respondenten verkiest om voor een start-up te werken. Bij jongeren (-25 jaar) stijgt dit aandeel wel naar 8 procent.

Bron: Randstad (randstad.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen