< Terug naar overzicht

Bedrijven onderschatten voeding als wapen tegen ziekteverzuim

Twee op de drie werkgevers vinden aandacht voor gezondheid erg belangrijk om ziekteverzuim tegen te gaan en werknemers langer aan het werk te houden. De meeste aandacht gaat naar de inrichting van de werkomgeving, werksfeer en het aanpakken van roken. Gezonde voeding als wapen tegen ziekteverzuim wordt vandaag echter nog steeds stiefmoederlijk behandeld.

Werknemers die hun gezondheid op peil willen houden door een evenwichtige voeding hebben het moeilijk om dat ook op de werkvloer waar te maken. Amper 1 op de 10 bedrijven geeft volgens zowel werknemers als werkgevers voedingsadvies aan de medewerkers.

Ook in de cafetaria en koffiecorners is het zoeken naar gezonde voeding. Zo zegt slechts 15 procent van de ondervraagde werknemers en bijna 1 op de 5 werkgevers dat in hun bedrijf het aanbod aan gezond eten, gezonde snacks en ongesuikerde dranken toeneemt. Slechts 10 procent ziet het aanbod van ongezonde voeding en dranken in hun werkomgeving afnemen.

Gezonde voeding op het werk niet prioritair

De werkgevers geven toe dat inzetten op gezonde voeding in het kader van een actief ziektepreventiebeleid nog geen prioriteit is. Nauwelijks iets meer dan 1 op de 10 werkgevers onderkent dat ongezonde eetgewoonten een belangrijke oorzaak zijn van ziekteverzuim waartegen meer actie ondernomen moet worden. Ook wat betreft het investeren in acties die de vitaliteit en gezondheid stimuleren, geeft slechts 1 op de 10 werkgevers thuis.

Ziekteverzuim blijft toenemen

Investeren in gezonde voeding op het werk is nochtans belangrijk in de strijd tegen ziekteverzuim. 1 op de 3 werkgevers stelt vast dat het ziekteverzuim de voorbije jaren blijft stijgen, en ziet het verminderen en voorkomen ervan als één van de belangrijkste HR-uitdagingen van de komende jaren.

Ondanks deze alarmerende vaststelling, geeft maar liefst 1 op de 4 werkgevers toe geen acties te ondernemen om het te hoge ziekteverzuim te bekampen. Evenveel ondervraagden zeggen dat hun bedrijf best een actiever ziektepreventiebeleid zou voeren. Positief is dat 70 procent van de werknemers en ruim 60 procent van de werkgevers het inzetten op meer preventie van ziekte zeker haalbaar vinden binnen de organisatie. De helft van de werknemers is er zich overigens van bewust dat actief inzetten op een goede gezondheid belangrijk is om langer te blijven werken en uitval door ziekte te vermijden.

Bron: Tempo-Team (tempo-team.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen