< Terug naar overzicht

Bedrijven met goed gezondheidsmanagement zijn beter af

Bedrijven met een goed geïmplementeerd gezondheidsmanagement slagen erin om in vrijwel alle gevallen preventieve oplossingen te bedenken waardoor langdurig zieke mensen in dienst blijven en snel re-integreren.

Het gerenommeerde kennisinstituut TNO, in samenwerking met Werkgeversforum Kroon op het Werk, deed onderzoek onder 24 Nederlandse bedrijven met een goed werkend gezondheidsmanagement.

Uit het onderzoek blijkt dat een succesvolle aanpak op bedrijfsniveau meer kans van slagen heeft wanneer de organisatie zich niet focust op ziekteverzuim, maar op gezondheid, preventie en optimale inzetbaarheid. De bedrijven die aan het onderzoek deelnamen laten zien dat kennis van én ervaring in gezondheidsmanagement voor ieder bedrijf loont. Uiteraard vergt dat wel de nodige investeringen: de kost gaat voor de baat uit.

De onderzochte bedrijven gaven aan dat de groep lager opgeleide werknemers met forse (fysieke) beperkingen het moeilijkst herplaatsbaar is. Om dit te verbeteren, is een effectiever opleidings- en loopbaanbeleid nodig.

Re-integratie van werknemers met psychische beperkingen of met medisch niet-objectiveerbare aandoeningen levert deelnemende bedrijven ook de nodige hoofdbrekens op. De lage weerbaarheid van deze werknemers maakt hen moeilijk plaatsbaar, ook in eenvoudige functies. Het ontbreekt bedrijven aan deskundig advies en mogelijkheden om oplossingen te vinden.

Ten slotte ervaren de meeste deelnemende bedrijven het als onrechtvaardig dat ze financieel risico dragen wanneer ze moeilijk plaatsbare werknemers van een ander bedrijf overnemen: de zogenaamde re-integratie via het tweede spoor. Wanneer deze bedrijven een dergelijke werknemer via een uitkeringstraject in laten gaan en deze vervolgens weer aan zouden nemen, dan worden ze door de overheid wél financieel gecompenseerd.


(Bron: TNO, Werkgeversforum)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen