< Terug naar overzicht

Bedrijven krijgen binnenkort inspectie op burn-out

De inspectiedienst die toezicht houdt op het welzijn op het werk gaat controleren of werkgevers voldoende ondernemen om hun werknemers te behoeden voor een burn-out. “Het wordt tijd dat werkgevers die nog niet in orde zijn er werk van maken”, waarschuwt directeur-generaal Paul Tousseyn.

Sinds september 2014 zijn bedrijven, ongeacht hun grootte, verplicht preventiemaatregelen te nemen om uitputting van werknemers of andere psychosociale risico's op het werk in te perken. Tot nu toe werd niet of nauwelijks gecontroleerd of werkgevers die verplichting nakomen. Daar komt verandering in. “We hebben bedrijven bijna twee jaar de tijd gegeven. Dat moet genoeg zijn”, aldus Paul Tousseyn, directeur-generaal van de inspectiedienst die toezicht houdt op het welzijn op het werk.

De arbeidsinspectie kan een waarschuwingsbrief sturen en bij grove onregelmatigheden een proces-verbaal opstellen. Maar het is de arbeidsrechter die boetes moet opleggen. Eind februari werden de sancties in het sociaal strafwetboek nog verscherpt. Daarnaast kan elke werknemer die thuis zit met een burn-out voortaan een ‘psychosociale interventie’ bij zijn werkgever afdwingen.

Vorig jaar zaten 346.971 Belgen langer dan een jaar ziek thuis, van wie 122.825 door een ‘psychosociale aandoening’. Hoeveel van hen precies lijden aan een burn-out, weet niemand, omdat het Riziv pas nu burn-outs afzonderlijk begint te tellen.

Bron: De Tijd (tijd.be) en Het Laatste Nieuws (hln.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen