< Terug naar overzicht

Bedrijven herstructureren zonder visie

Het merendeel van de organisaties weet nauwelijks waar hij mee bezig is bij reorganisaties. Hierdoor komt de wendbaarheid of de mogelijkheid om mee te kunnen bewegen op veranderingen, ernstig in gevaar. Managers verwachten dan ook weinig van de huidige reorganisaties.

Uit onderzoek van de Nederlandse HR-dienstverlener Yacht blijkt dat slechts 30 procent van de organisaties erin slaagt om de koers niet ad hoc te bepalen, maar op basis van een lange-termijnvisie. Managers verwachten dan ook weinig heil van de huidige reorganisatie. De ene herstructurering is nog niet afgerond of de volgende staat al weer voor de deur.

Het visieloos doorvoeren van reorganisaties brengt de wendbaarheid of de mogelijkheid om mee te kunnen bewegen op veranderingen, ernstig in het gevaar. Ruim de helft van de Nederlandse managers verwacht de komende jaren een reorganisatie. Reorganisaties worden veel vaker verwacht bij de niet-wendbare bedrijven (65 procent). Maar ook binnen de wendbare bedrijven verwacht 48 procent van de managers de komende jaren een reorganisatie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er grote verschillen zijn in de bedrijfscultuur tussen de meer en minder wendbare bedrijven. Zo zijn wendbare bedrijven veel vaker efficiƫnt, professioneel, vooruitstrevend, eerlijk en transparant dan de niet-wendbare bedrijven. Deze laatste zijn vaker inefficiƫnt, top-down, behoudend, autoritair, langzaam en niet-kostenbewust. Nederlandse managers zijn van mening dat de eigen organisatie bureaucratisch is (40 procent), risicomijdend (35 procent) en top-down georganiseerd (51 procent).

Bron: Yacht

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen