< Terug naar overzicht

Bedrijven hebben te weinig oog voor talentmanagement

Bedrijven hebben nog steeds te weinig oog voor talent en benutten het aanwezige potentieel onvoldoende. Ondernemingen scoren wel erg goed wanneer het gaat om engagement en jobtevredenheid.

Dat blijkt uit het Talent-O-Meter-onderzoek van Acerta in samenwerking met de KU Leuven. Voor het onderzoek wordt een representatief online-panel van ongeveer 2000 werknemers uit alle sectoren bevraagd.

Talentontwikkeling


Belgische bedrijven scoren een onvoldoende op het vlak van talentontwikkeling. Vlaanderen krijgt op ‘oog voor talent” een rapportscore van 3,65/10. Wallonië en Brussel scoren met respectievelijk 2,49/10 en 2,57/10 nog slechter.

De scores voor ontwikkelingsgericht leiderschap zijn iets beter. Vlaanderen scoort 5,06/10. Wallonië en Brussel zijn slechtere leerlingen met respectievelijk 4,68/10 en 4,61/10.

Ook op het vlak van het benutten van talent (5,89/10) scoort België matig. Alweer scoort Vlaanderen (6,21/10) significant beter dan Wallonië (5,46/10) en Brussel (5,25/10).

Dezelfde resultaten worden vastgesteld voor het bieden van groeiperspectief aan medewerkers (5,16/10).

Bovendien krijgen werknemers onvoldoende ondersteuning om bij te leren en zich professioneel te ontwikkelen:
 • Amper 55 procent van de geënquêteerden ervaart zich gestimuleerd door zijn/haar werkgever om kennis te delen en de eigen competenties te ontwikkelen.

 • Een luttele 19 procent van de ondervraagde werknemers kan een beroep doen op een persoonlijk ontwikkelingsplan.

 • Slechts 28 procent van de ondervraagden stelt regelmatiger feedback te krijgen over zijn prestaties.

 • Ruim 88 procent van de werknemers wil resultaat zien van de door hem of haar geleverde prestaties.


 • Jobtevredenheid


  De jobtevredenheid is dan weer wel bijzonder hoog, zelfs wanneer er minder geïnvesteerd wordt in de talenten van de werknemers. 91 procent van de respondenten vindt het belangrijk een job met werkzekerheid op lange termijn te hebben. Werknemers met hoge anciënniteit in het bijzonder zijn méér betrokken en toegewijd aan hun werkgever.

  Uit het onderzoek blijkt bovendien dat Belgische bedrijven algemeen goed scoren op vlak van retentie, betrokkenheid en engagement. Deze dimensies worden positief beoordeeld en krijgen respectievelijk een rapportscore van 7,18/10, 5,92/10 en 6,22/10.

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen