< Terug naar overzicht

Bedrijven blijven aanwerven

Ondanks de negatieve berichten over nakende werkloosheid door de coronacrisis blijven opvallend veel bedrijven op zoek naar nieuw talent. Het merendeel zet zijn aanwervingsplannen voort of breidt ze uit.

Vooruitblikkend naar de toekomst stelt de grote meerderheid van de bedrijven (89 procent) de continuïteit van de organisatie na de crisis niet in vraag. Dit blijkt uit een grootschalige enquête bij 1241 bedrijfsleiders en HR-managers door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO-FEB), Antwerp Management School en HRPro.be.

Van de respondenten acht 13 procent het waarschijnlijk dat er mensen zullen moeten vertrekken en 3 procent zeer waarschijnlijk. Niet de bedrijfsgrootte, maar wel de huidige activiteitsgraad is bepalend. Bedrijven waar vandaag minder wordt gewerkt, zijn beduidend minder optimistisch over de continuïteit van de organisatie en de medewerkers. De meesten zetten de geplande aanwervingen gewoon verder, 40 procent breidt ze zelfs uit. Een vijfde blijft aanwerven, maar minder dan gepland.

Loopbanen

De manier waarop bedrijven naar loopbanen kijken, wordt eveneens in vraag gesteld. Meer dan de helft van de organisaties behorende tot de risico-activiteiten (bv. kunst, toerisme, horeca) acht het waarschijnlijk dat de loopbanen in hun organisatie er na de crisis heel anders zullen uitzien.

Het aantal samenwerkingen tussen werkgevers om personeelstekorten of -overschotten op te vangen, blijft laag: 7,3 procent stelt momenteel werknemers tewerk in een ander bedrijf waar de vraag naar extra arbeidskrachten hoog is, terwijl 9,9 procent tijdelijk een beroep doet op extra arbeidskrachten om het werk gedaan te krijgen.
Thuiswerk is ondertussen een onderdeel van de dagelijkse werking geworden. Bijna vier op vijf bedrijfsleiders en HR-professionals voorspellen een stijging in het thuiswerk na de crisis. Bij de groep bedrijven (37,4 procent) waar er voor de crisis geen thuiswerk bestond, stipt slechts 6 procent aan dat niet te overwegen na de crisis.
Het voorzien in de nodige technologische middelen vormt zelden een probleem vormt. Maar een op drie maakt zich zorgen over de verbondenheid met collega’s en organisatie wanneer iedereen elders werkt.

De enquête gebeurde tussen 3 en 18 april bij 1241 respondenten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen