< Terug naar overzicht

Bedrijfswagen wordt duurder

Vanaf dit jaar wordt uitgegaan van de werkelijk afgelegde privékilometers in plaats van het forfait van 5000 of 7500 privékilometers per jaar voor bedrijfswagens. Zowel VBO als Unizo vragen een herziening van de nieuwe richtlijn.

De nieuwe regeling blijkt uit een richtlijn over de aftrek van de btw-kosten voor bedrijfswagens van het Hoofdbestuur van de BTW-Administratie. In de meeste gevallen zal dat de bedrijfswagen duurder maken.

Vanaf 2011 wordt uitgegaan van de werkelijk afgelegde privékilometers in plaats van het forfait van 5000 of 7500 privékilometers per jaar. Die forfaitaire regeling, die al meer dan 15 jaar bestond, wordt nu dus losgelaten.

De ingrijpende wijziging is ingegeven door een wetswijziging van 1 januari 2011 en zou volgens de nu gepubliceerde teksten ook al voor 2011 moeten worden toegepast. Voor veel bedrijven betekent dat niet alleen belangrijke onvoorziene kosten bij het jaareinde, maar ook een aanzienlijke toename van de administratieve lasten.

De extra btw-kosten treffen de bedrijven. Tot nu werden die zelden doorgerekend aan werknemers met een bedrijfswagen.

Volgens het VBO maakt het debat over de fiscale regeling voor de bedrijfswagens deel uit van het overleg tussen de regeringsonderhandelaars. De werkgeverskoepel is dan ook verbaasd dat de administratie haar boekje te buiten gaat door op eigen houtje, via een nieuwe administratieve interpretatie, te beslissen over belastingverhogingen. Het eist dan ook dat deze beslissing zo snel mogelijk herzien wordt.

Unizo vraagt eveneens een herziening van de richtlijn. En heeft bovendien vragen bij de praktische kant van de berekening van de privékilometers.

Bron: De Tijd/VBO/Unizo

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen