< Terug naar overzicht

Bedrijfscrèches dreigen afhankelijkheid van bedrijf te vergroten, vindt Gezinsbond

De federale ministerraad keurde onlangs een fiscale gunstregeling goed voor bedrijven die nieuwe kinderopvangplaatsen willen huren of kopen, of die samen met andere bedrijven een kinderdagverblijf willen oprichten. De beslissing wordt verdeeld onthaald.

De fiscale aftrekbaarheid geldt tot 6300 euro per opvangplaats voor dit jaar. De bijdrage voor de ouders mag niet wijzigen. Kind en Gezin is tevreden, de Gezinsbond iets minder. De fiscale aftrek geldt voor iedereen die onder de personen- of vennootschapsbelasting valt. Ziekenhuizen bijvoorbeeld, die vaak een vzw-structuur hebben, komen dus niet in aanmerking. Het gaat om een gunstmaatregel voor de profitbedrijven. Het bedrag is volgens Katrien Vermeersch van Kind en Gezin ruim voldoende om een zeer kwaliteitsvolle kinderopvang aan te bieden. Vandaag beschikt maar een veertigtal bedrijven in Vlaanderen over een kindercrèche. Het gaat om ziekenhuizen, universiteiten, de VRT en het leger. Slechts één onderneming uit de profitsector, Chronos uit Kontich, is op het lijstje terug te vinden.
De Gezinsbond is veel minder gelukkig met de beslissing. De vereniging vreest dat niet alleen de loyaliteit maar ook de afhankelijkheid van de werknemers zal toenemen. De vrije keuze van de ouders om zelf een opvangvoorziening te kiezen en tijdig naar huis te gaan, komt in het gedrang. “We verzetten ons tegen de tendens dat ouders zich te allen tijde vrij moeten kunnen maken voor het bedrijf”, zegt Hilde Timmermans van de Gezinsbond. “Je leest bijna wekelijks welke nadelige effecten nachtwerk en flexibele uren hebben op de volwassene. Maar over de effecten die het niet respecteren van het ritme van het kind met zich meebrengt, weten we niets.” De Gezinsbond schuift andere maatregelen en voorstellen naar voor die een goede balans tussen werk en thuis moeten verbeteren. Ouders moeten zonder problemen tijdskrediet en ouderschapsverlof kunnen opnemen. Bedrijven moeten ook meer werk maken van loopbaanbegeleiding. Ze kunnen volgens de Gezinsbond werknemers met jonge kinderen naar een gezinsvriendelijker baan in het bedrijf oriënteren.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen