< Terug naar overzicht

Bediende aanwerven kost 15.000 euro

Het invullen van een vacature duurt gemiddeld 45 werkdagen. Een kwart van de vacatures wordt slechts na meer dan 67 dagen ingevuld. Andere vacatures geraken zelfs niet ingevuld. Dit is deels door het wegvallen van personeelsbewegingen, maar ook omdat bedrijven nog steeds een verouderde kijk hebben op werving en selectie.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstenbedrijf SD Worx naar het staffingbeleid van Belgische bedrijven. Gemiddeld duurt het 45 werkdagen om een vacature in te vullen. Voor een kwart van de aanwervingen zijn meer dan 67 dagen nodig.

Slechts één op de vier organisaties slaagt erin om binnen de 30 werkdagen een aanwerving rond te krijgen.

75 procent van de bedrijven krijgt bepaalde vacatures niet ingevuld, de knelpuntfuncties. Meer dan de helft van de industriële bedrijven (55 procent) en 45 procent van de organisaties uit de dienstensector melden meer dan 10 procent probleemvacatures.

Dat is deels te verklaren door het statischer worden van de arbeidsmarkt. Sinds 2008 is de personeelsbeweging (instroompercentage + uitstroompercentage) met 6,5 procent gedaald. Zowel de uitstroom als de instroom daalde jaar na jaar sinds 2008. De gemiddelde bedrijfsanciënniteit is sinds 2008 met vier maanden gestegen.

Maar ook de verouderde, traditionele kijk op werving en selectie van bedrijven zorgt ervoor dat het langer duurt om een vacature in te vullen. Ze zijn nog steeds op zoek naar ‘de witte raaf’.

Opmerkelijk is ook dat weinig bedrijven amper de totale kostprijs van een aanwerving kennen of redelijk nonchalant zijn in het bewaken van de kosten. Volgens de bevraagde bedrijven situeerden de kosten voor een aanwerving zich tussen de 250 euro en de 26.500 euro, met een gemiddelde van 5372 euro.

Organisaties blijken zelden de totale kostprijs van een aanwerving te berekenen. Die bestaat uit facturen van externe partners, salarissen van de eigen staffingmedewerkers, werkingskosten en de kosten van software. Volgens een calculatie van SD Worx komt men daarmee voor de aanwerving van een standaard profiel (bediende) uit op een totale kostprijs van 14.827 euro.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen