< Terug naar overzicht

Barsten in vakbondsverzet tegen verlenging werkweek

Wat een maand geleden nog onbespreekbaar bleek voor de vakbonden, ligt nu op de onderhandelingstafel van de directie van Fortis: een verlenging van de werkweek zonder loonsverhoging. De Christelijke bediendevakbond LBC hoopt met dit voorstel een oplossing te bieden voor het aanslepende conflict rond een nieuw bedrijfsakkoord.

Belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen was de eis van de directie voor langere openingsuren in heel het kantorennet. De directie van Fortis zei vorige week eenzijdig de lopende CAO over werkzekerheid op, uit frustratie omwille van de moeizaam vorderende gesprekken. Het voorstel van LBC mag echter niet los gezien worden van de rest van de onderhandelingseisen, verduidelijkt de vakbondsafgevaardigde van het LBC.


Het was het Duitse bedrijf Siemens dat vorige maand het vuur aan de lont stak, door in ruil voor het behoud van 2000 arbeidsplaatsen en het afvoeren van een geplande delokalisatie naar Hongarije, de arbeidsduur in twee fabrieken te verlengen van 35 naar 40 uur, zonder loonsopslag. Ook een aantal Duitse autobouwers overwogen kort daarop een gelijkaardige regeling.


"Het voorstel is ondoordacht, geïmproviseerd en economisch en sociaal onzinnig," zegt ondervoorzitter van het BBTK Carlos Polemus, en kan dus op weinig sympathie rekenen van collega-vakbonden. Toch wordt zowel bij het AVC als het ABVV gesteld dat enige soepelheid moet worden opgebracht voor concrete situaties, en voorstellen in de richting van een verlengde arbeidsduur op bedrijfsniveau wel bespreekbaar moeten zijn. Op interprofessioneel niveau blijven beide bonden echter radicaal gekant tegen een verlenging van de werkweek zonder loonsopslag.
Ook Siemens Herentals is op weg naar een arbeidsduurverlenging (38 i.p.v.37-urige werkweek), met als voornaamste doel de andere activiteiten dan software-ontwikkeling die op de site van Herentals plaatsvinden te houden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen