< Terug naar overzicht

Balans werk en privé belangrijker dan geld

Slechts een kwart van de Belgen noemt geld de bepalende factor van succes in hun carrière. De belangrijkste factor is 'het evenwicht vinden tussen het werk en het privéleven'.

Dat blijkt uit een onderzoek van consultancybedrijf Accenture naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag van vrijdag 8 maart. Meer dan 4000 mannelijke en vrouwelijke business executives uit 25 sectoren namen deel aan het internationale onderzoek. In België werden 100 werknemers bevraagd.

Slechts 25 procent van de Belgen noemt geld de definiërende factor van succes in hun carrière. De belangrijkste factor die door Belgen wordt genoemd is ‘de balans werk-privéleven’.

56 procent van de Belgische vrouwen vindt een juist evenwicht tussen werk en privé een definiërende factor van succes, tegen 40 procent van de Belgische mannen. Promotie wordt door 16 procent van de mannen een bepalende succesfactor genoemd tegenover 8 procent van de vrouwen.

70 procent van de vrouwen en mannen in het onderzoek denkt dat ze een succesvol werkend en privéleven kunnen combineren. Toch geeft 50 procent aan dat dit niet gelijktijdig kan.

Meer dan de helft (52 procent) heeft wel eens een aanbod voor een baan afgeslagen vanwege zorgen over het effect op de werk-privébalans. Deze balans staat met 56 procent zelfs boven andere onderwerpen die bepalend zijn voor een succesvolle carrière. Andere onderwerpen zijn geld, erkenning en autonomie (respectievelijk 46, 42 en 42 procent).

Hoewel uit het onderzoek blijkt dat technologie een belangrijke rol speelt bij de invulling van de werk-privé balans, zijn de meningen verdeeld over de impact ervan op hun privéleven. Ruim drie kwart (78 procent) vindt dat technologie een flexibeler planning ondersteunt. Voor 80 procent van de respondenten is die flexibiliteit erg of zeer belangrijk voor de werk-privébalans. Toch geeft 70 procent aan dat technologie ook zorgt dat werk hun privéleven binnen dringt.

Belgen houden overigens sterk vast aan het scheiden van werk en privé: 49 procent van de ondervraagden verklaart nooit te werken op betaalde vakantiedagen. Het gemiddelde in de internationale studie is 25 procent.

Specifiek voor België leert het onderzoek dat 63 procent van de vrouwen zich onderbetaald voelt, tegenover 28 procent van de mannen.

Ongeveer 40 procent van de vrouwen en mannen heeft ooit een loonsverhoging gevraagd. 32 procent van de vrouwen heeft die effectief gekregen, tegenover slechts 14 procent van de mannen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen