< Terug naar overzicht

Baas mag in kastjes kijken

Een werkgever mag volgens de wet bij vermoeden van diefstal de kastjes van zijn werknemers doorzoeken. Dat gebeurde onlangs in een vestiging van Ikea in Hognoul. Er zijn wel een aantal beperkingen op dit recht.

Bij Ikea in Hognoul zegde de directie het slachtoffer te zijn van diefstal. Het voerde daarom controle uit op de opbergkastjes van een aantal werknemers. Het bedrijf deed dit in het bijzijn van vakbondsafgevaardigden. Deze controles zijn volgens een woordvoerster van de Zweedse meubelketen in het arbeidsreglement voorzien.

Het arbeidsrecht bepaalt dat de werkgever de activiteiten van zijn personeel mag controleren en het opbergen van spullen in een kastje kan u als een van de activiteiten zien. De Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer stipuleert wel beperkingen op dit recht. Zo moeten er ernstige aanwijzingen zijn van misbruik van vertrouwen door de werknemer. Die moet over de controle en het doel van de controle ingelicht worden en moet, indien mogelijk, zijn toestemming geven. Het nazicht hoort discreet te verlopen en wordt bij voorkeur in de nabijheid van de werknemer uitgevoerd.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen