< Terug naar overzicht

Autogebruik: 19 procent voor woon-werkverkeer

Belgen gebruiken de auto voor 61 procent van alle verplaatsingen en 75 procent van alle afgelegde kilometers, zo leert de Monitor-enquête van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

 

Van alle verplaatsingen gebeurt 61 procent met de auto, dat is goed voor driekwart van alle afgelegde kilometers. En 84 procent van de huishoudens heeft minstens 1 auto. Dat blijkt uit de Monitor-enquête van de FOD Mobiliteit en Vervoer die werd uitgevoerd in 2017 bij 10.632 Belgen.

Ook voor korte afstanden verkiest de Belg de auto: 17 procent van de verplaatsingen van minder dan een kilometer worden afgelegd met de auto. Bovendien bedraagt 18 procent van alle verplaatsingen met de auto minder dan vijf kilometer.

In vergelijking met vorige onderzoeken (Mobel 1999 en Beldam 2010) daalt het aandeel van de auto in het aantal verplaatsingen sinds 1999 daalt van 67 naar 61 procent. Toch heeft dit geen invloed op de situatie op de weg omdat in absolute cijfers het aantal verplaatsingen enkel toeneemt als gevolg van een groeiende bevolking.

Woon-werkverkeer

In het onderzoek werd aan de respondenten gevraagd om voor iedere verplaatsing ook de reden op te geven. In alle leeftijdscategorieën worden een groot aantal verplaatsingen gedaan voor vrijetijdsbesteding, gemiddeld 31 procent. Boodschappen en diensten zijn goed voor 25 procent en woon-werkverplaatsingen voor 19 procent.
Als we het aantal afgelegde kilometers van deze trajecten bekijken, is er slechts een klein verschil tussen het aantal afgelegde kilometer voor vrije tijd (18) en voor woon-werkverkeer (21). Boodschappen doet men over een gemiddelde afstand van 10 kilometer.

Intermodaliteit marginaal

De Brusselaars hebben door het stedelijke karakter van het gewest andere gewoontes op het vlak van vervoer. Hier gebeurt minder dan de helft van alle verplaatsingen (46 procent) met de wagen, ten voordele van het openbaar vervoer (21 procent) en te voet (24 procent). Deze trend is er ook in andere grote steden waar meer dan een vijfde van alle verplaatsingen gebeurt met het openbaar vervoer.

Ook voor verplaatsingen tussen grote steden wordt het openbaar vervoer met 56 procent vaker gebruikt dan de auto (43 procent). Dit neemt niet weg dat het merendeel van alle verplaatsingen, namelijk 77 procent, gebeurt in meer landelijke zones. Voor deze verplaatsingen is de auto het belangrijkste vervoermiddel.

Intermodaliteit blijft een marginaal fenomeen: slechts 2 procent van alle verplaatsingen gebeurt met meer dan één vervoermiddel. Bijna bij al deze verplaatsingen is de trein het belangrijkste.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen