< Terug naar overzicht

Authenticiteit op het werk is dan toch niet zo belangrijk

Dr. Kathleen Vangronsvelt werkt aan de onderzoekseenheid Work and Organisation Studies van de KULeuven en is betrokken bij de opleiding Toegepaste Psychologie van de Thomas More Hogeschool. Deze zomer verdedigde zij met succes haar proefschrift over authenticiteit op het werk en de gevolgen ervan voor het individueel welzijn en teamprestaties.

'Wees jezelf en het komt wel goed’ is vandaag een veel gehoord advies. Studies tonen aan dat authenticiteit verbonden is met levensvreugde, passie, zelfvertrouwen en zinvolheid. Ook op het werk leidt trouw zijn aan je waarden tot minder stress, meer veerkracht en meer engagement. Maar is authenticiteit – het leven in overeenstemming met je waarden – wel zo wenselijk als populaire en managementliteratuur ons laten geloven? Zeker op de werkvloer is het moeilijk te geloven dat handelen volgens je waarden altijd tot goede resultaten leidt. De link tussen authenticiteit en de positieve gevolgen die eraan toegeschreven worden, is niet zo eenduidig als het op het eerste gezicht lijkt.

Kathleen Vangronsvelt: “Het is daarentegen de combinatie van openheid voor de eigen waarden en de invloeden uit de omgeving die tot duurzame, positieve resultaten leidt, zowel voor het individueel welzijn als voor het functioneren van het team. Als die openheid er is, ligt de weg ook open om het potentieel van diversiteit aan waarden in een team te benutten.

Organisaties zijn meestal op zoek naar medewerkers die bij de bedrijfswaarden passen en dus dezelfde waarden hebben. Op korte termijn is dit de gemakkelijkste weg en leidt dat tot goede bedrijfsresultaten. Echter, misschien moeten bedrijven meer lef hebben en diversiteit aan waarden omarmen en benutten.”

Lees meer in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference.

Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen