< Terug naar overzicht

Atlas Copco: blije fietsers en VIP-parking voor carpoolteams

Met 3000 medewerkers die elke dag naar de site in Wilrijk moeten – gelegen aan de A12 – is het niet verwonderlijk dat mobiliteit hoog op de agenda staat bij Atlas Copco. De onderneming zet met succes werknemers op de fiets of spoort ze aan te carpoolen.

Het was niet Alain De Dauw, VP HR Oil Free Division bij Atlas Copco, die het idee lanceerde om in te zetten op fietsen voor het woon-werkverkeer. “Neen, wij zijn naar onze medewerkers gaan luisteren en kregen van hén de vraag om meer fietsvervoer te organiseren. Concreet: meer uitgebreide fietsenstallingen, en in douches en kleedhokjes voorzien voor wie met de fiets komt. We zijn daarop ingegaan en zijn een aantal jaar geleden gestart met een fietsleaseprogramma. Onze werknemers hebben de mogelijkheid om met een inruil van brutoloon – het is een cafetariaplan – een fiets te leasen. Dat is voor de werknemer fiscaal zeer gunstig en bovendien krijgen zij van Atlas Copco een fietsvergoeding per gereden kilometer.”

Dat programma is zeer succesvol, merkt Alain De Dauw op. Dat heeft zeker ook te maken met de opkomst van de elektrische fietsen en de speedpedelecs. Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. De populariteit van de fiets gaat bij Atlas Copco samen met een duidelijke verhoging van het aantal woon-werkongevallen. “Veiligheid is een bezorgdheid”, klinkt het. Toch blijft De Dauw ervan overtuigd dat de voordelen van het fietsen de nadelen op dit moment zeker niet overtreffen.

VIP-parking

Naast een fietsbeleid zet Atlas Copco ook in op carpoolen. Binnen de onderneming is er een systeem waar chauffeurs en passagiers elkaar kunnen vinden, al merkt Alain De Dauw wel dat mensen elkaar vaker vinden door met elkaar te spreken op de werkvloer.

De beloning voor medewerkers die carpoolen? Behalve het feit dat ze niet alleen in de wagen zitten en dus ook brandstof besparen, is er op de site van Atlas Copco een voorbehouden VIP-parking dicht bij de ingang. “Dat is symbolisch, maar het werkt wel”, klinkt het. “Om daar te mogen staan, heb je een specifieke licentie nodig die voor de voorruit moet liggen. Dat zet het carpoolen ook in de schijnwerpers.” Vandaag, zo zegt De Dauw, zijn er 47 carpoolteams.

Lees meer in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, stephanie.beernaert@hrsquare.be, 0471 69 15 90.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen