< Terug naar overzicht

Artsen in opleiding overbelast en onderbetaald - Volksgezondheid in gevaar

De Associatie voor de Verdediging van de Rechten van Artsen in Opleiding (AVRAO) klaagt aan dat artsen in opleiding overbelast zijn en onderbetaald worden. De overheid laat na hierover een Europese richtlijn om te zetten in Belgisch recht.

Artsen in opleiding werken tot wel 36 uur zonder onderbreking in de operatiekamer en tot wel 84 uur aan één stuk in het ziekenhuis. Dit vormt een gevaar voor de volksgezondheid, want de kans op een medische fout wordt hierdoor aanzienlijk vergroot. Bovendien wordt een groot deel van deze prestaties niet verloond zoals het moet. Het ministerieel besluit van 30 april 1999 dat de algemene criteria vastlegt voor de erkenning van artsen-specialisten, stagemeester en stagediensten wordt in de meeste gevallen niet nageleefd.

De AVRAO diende hierover al klachten in bij de Europese Commissie en het Europees Parlement. De organisatie maakte eveneens een verzoek over aan de commissie Volksgezondheid van het federale parlement om onmiddellijk de procedure te starten voor de intrekking van de erkenning van stagemeesters en -diensten die het ministerieel besluit het zwaarst overtreden.

Daarnaast vraagt de AVRAO dat de Europese richtlijn van 2003 wordt omgezet in Belgisch recht. Indien een duidelijke reactie binnen een redelijke termijn uitblijft, en dus de onverschilligheid en de wetsovertreding blijven duren, zal de vereniging gerechtelijke procedures aanspannen.


Meer info: www.avrao.be

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen