< Terug naar overzicht

Arbeidsmarktdeelname in Vlaanderen stagneert

Hoewel de Vlaamse arbeidsmarkt het in 2011 behoorlijk goed deed, met een dalende werkloosheid, veel nieuwe vacatures en een stijgende werkgelegenheid, vertaalt dit zich niet helemaal in de werkzaamheidscijfers.

De bevolking blijkt sneller te zijn toegenomen dan de tewerkstelling, waardoor de Vlaamse werkzaamheidsgraad licht daalde, van 72,1 procent in 2010 naar 71,8 procent in 2011. Dit wil zeggen dat Vlaanderen nog steeds een lagere arbeidsdeelname heeft als bij de start van het Pact 2020. De economische crisis heeft voor een valse start gezorgd.

In 2011 ging de werkzaamheid van mannen en vrouwen even sterk achteruit. De vrouwen doen het nu een fractie beter dan bij de start van het Pact 2020 in 2008, maar hebben nog een erg lange weg af te leggen naar de doelstelling van 75 procent werkzaamheid in 2020.

Er werd vooruitgang geboekt bij 50- en 55-plussers, leeftijdsgroepen waarbij Vlaanderen in internationaal perspectief slecht scoort. We blijven hier op de goede weg, maar realiseren onvoldoende vooruitgang.

In het Pact 2020 werd voorzien dat Vlaanderen zou streven naar een jaarlijkse toename met +1 procentpunt, en dat streven werd in 2011 niet behaald. Toch is voor 50-plussers reeds 41,3 procent van de weg naar 60 procent werkzaamheid in 2020 afgelegd. Voor 55-plussers is 29,3 procent gerealiseerd.

Personen met een niet-Europese nationaliteit hebben erg te lijden gehad onder de crisis en hadden in 2011 nog steeds een lagere werkzaamheidsgraad dan in 2008. Ten opzichte van 2010 is er opnieuw forse vooruitgang geboekt, maar er is nog een lange weg af te leggen.

De nieuwe cijfers schetsen een gemengd rapport met goede en slechte cijfers. We moeten onthouden dat dit steekproefresultaten met een zekere foutenmarge zijn. Daarnaast zijn er indicaties dat de totale werkzaamheid mogelijk wat onderschat is, 2012 zal misschien een beter rapport opleveren. Al is dat in het huidige economische klimaat hoogst onzeker.

Bron: Departement Werk en Sociale Economie

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen