< Terug naar overzicht

Arbeidsmarkt smeekt om technisch geschoold personeel

De zoektocht naar technisch geschoold personeel blijft moeizaam verlopen. Maar ook de horeca en de gezondheidszorg tellen veel knelpuntberoepen. De grootste knelpuntberoepen blijven grosso modo dezelfde (al verdwijnen boekhouders uit de knelpuntenlijst).

Dat blijkt uit de lijst met knelpuntberoepen die de VDAB jaarlijks publiceert. Structureel blijven de grootste knelpuntberoepen in Vlaanderen dezelfde. Naast onder meer beroepen uit de horeca of de gezondheidszorg, blijft de zoektocht naar technisch geschoold personeel moeizaam verlopen. Het gaat over techniek in de brede zin: van ingenieurs, over onderhoudstechnici tot gespecialiseerde vaklui voor de bouw.

Zelfs binnen beroepen die niet onmiddellijk met techniek geassocieerd worden, blijken technische competenties het struikelblok in de rekrutering. Verkopers, commerciële bedienden of leerkrachten zijn op zich geen knelpunt, tot er ook technische competenties gevraagd worden. Bijvoorbeeld verkoper in een doe-het-zelf zaak, technische vakleerkrachten in BSO of TSO.

Verschuivingen
Toch zijn er een aantal verschuivingen in vergelijking met de vorige jaren. “Door de grotere internationale concurrentie zien we voor het eerst in jaren het aantal knelpuntberoepen in de bouw dalen”, stelt de VDAB vast. Beroepen zoals schilder-decorateur verdwijnen dit jaar van de lijst.

Ook boekhouder, eveneens een klassieker, verdwijnt van de knelpuntenlijst. Dit betekent echter niet dat alle financiële profielen vandaag makkelijk te vinden zijn. Maar de huidige werkzoekenden met een financiële achtergrond missen vaak de gespecialiseerde competenties om beroepen zoals financiële auditor in te vullen. Dit maakt financieel auditor een kwalitatief knelpuntberoep: er zijn onvoldoende werkzoekenden met de nodige gespecialiseerde competenties om deze functie op te nemen.

Bron: VDAB

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen