< Terug naar overzicht

Arbeidsmarkt schreeuwt om technisch talent

Op de nieuwe VDAB-lijst van knelpuntberoepen zijn de leerkrachten, metselaars en wegenwerkers verdwenen, maar blijven vooral technische beroepen massaal vertegenwoordigd. Ook hoog op die lijst: geriaters, spoedartsen en opticiens.

Net als vorig jaar verdwijnen er opnieuw een aantal bouwberoepen van de knelpuntenlijst. Vanaf 2015 zijn bijvoorbeeld metselaar en wegenwerker geen knelpuntberoep meer. Minder investeringen in wegenwerken door de gemeenten en een dalende vraag naar metselaars in combinatie met een behoorlijk hoog aantal faillissementen, vormen de belangrijkste verklaring voor het schrappen van deze twee knelpuntberoepen. Toch zijn er nog steeds heel wat bouwberoepen op de knelpuntenlijst terug te vinden.

Ook de leerkrachten zijn van de knelpuntenlijst verdwenen. Hoewel het rekruteren van leerkrachten voor sommige vakken en in sommige regio’s moeilijk blijft verlopen en zeker tijdelijke opdrachten een probleem vormen, raken de meeste vacatures voor leerkracht wel vlot ingevuld. In Limburg is er zelfs nog een arbeidsoverschot aan leerkrachten waardoor die niet duurzaam aan de slag raken.

Nieuw op de knelpuntenlijst prijkt het beroep van arts. Het gaat dan voornamelijk om specialisaties als geriater, neuroloog, urgentiearts en kinderarts. Een tweede nieuw knelpuntberoep op de Vlaamse arbeidsmarkt is de opticien. Ook voor dit technische beroep is de instroom vanuit het onderwijs te beperkt.

De roep om meer technische kennis

Ondanks deze kleine nieuwigheden op de knelpuntenlijst van 2015, blijft deze structureel bijna identiek aan de voorgaande jaren. De arbeidsmarkt blijft roepen om meer technisch geschoold personeel, zeker nu de vergrijzing toeslaat. Om hier verandering in te kunnen brengen, moet men proberen om  wetenschap, techniek en wiskunde populair te maken bij jongeren én hun ouders. 

Sinds dit jaar brengt de VDAB ook de hardnekkige knelpuntberoepen in kaart. Dit zijn beroepen die beschouwd worden als de zwaarste knelpuntberoepen en waar we behoorlijk zeker van zijn dat ze ook de komende jaren op de knelpuntenlijst zullen blijven staan. Het zal niet verbazen dat op deze deellijst voornamelijk technische beroepen terug te vinden zijn. Technisch getalenteerde jongeren die op de arbeidsmarkt alle mogelijkheden willen krijgen, weten dus voor welke richtingen ze moeten kiezen. 

De volledige lijst van knelpuntberoepen 2015 kan u terugvinden op: http://www.vdab.be/trendsdoc/vacatureanalyse/knelpuntberoepenlijst2015.pdf.

Bron: VDAB (vdab.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen