< Terug naar overzicht

Arbeidsmarkt herstelt zich nu ook statistisch

Vlaanderen telde eind juli 245.413 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er exact 59 minder dan vorig jaar. De sluiting van Ford Genk en de gewijzigde federale regels resulteerden de voorbije maanden nog in een (statistische) stijging van de werkloosheidscijfers.

Vooral de maatregelen waardoor werkzoekenden langer beschikbaar moeten blijven, hebben een invloed op het aantal 55-plussers. Het aantal NWWZ in de leeftijdsgroep tussen 55 en 60 jaar groeit met 1855 eenheden of 5,8% en de 60- tot 65-jarigen klimmen met 4673 of 144,7%.

De sluiting van Ford Genk ten slotte drijft de Limburgse werkloosheid (+1,9%) op. In West- Vlaanderen en Vlaams-Brabant wordt er op jaarbasis een daling opgetekend (resp. -1,8% en -1,3%).

Het is een teken van de herstellende arbeidsmarkt dat het aantal werkzoekende jongeren daalt, net zoals het aantal werkzoekenden met een werkloosheidsduur korter dan een jaar. Het zijn dan ook traditioneel deze groepen die altijd het eerst de vruchten plukken van een groeiende arbeidsmarkt. De langdurig werkzoekenden (+11,1%) daarentegen zijn altijd de laatsten die hiervan profiteren.

Geslacht

Vlaanderen telt meer mannelijke (129.458) dan vrouwelijke werkzoekenden (115.955). Mannen staan nu voor 52,8% van de Vlaamse werkzoekenden.

Vóór de crisis waren de mannen nog in de minderheid, maar het banenverlies in de industrie trof vooral mannen. Vrouwen hadden minder last van de crisis omdat ze vaker werken in de dienstensector die beter weerstand bood aan de crisis. Ook de betere schoolse prestaties van meisjes en hun keuze voor opleidingen die aansluiten op de vraag vanuit de tertiaire en quartaire sector spelen een rol. 

Werkloosheidsduur

55,5% van de Vlaamse werkzoekenden is kortdurig (minder dan 1 jaar), 17,0% is langdurig (tussen 1 en 2 jaar) werkzoekend en 27,5% is zeer langdurig (meer dan 2 jaar) werkzoekend. De langdurige werkloosheid groeit, mede doordat er meer oudere werkzoekenden zijn.

Bron: VDAB (vdab.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen