< Terug naar overzicht

Arbeidsmarkt heeft crisis verteerd (behalve in Brussel en voor 50-plussers)

De werkloosheid heeft bijna het niveau van voor de crisis bereikt. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2010, daalde het aantal werkzoekenden in België in het eerste kwartaal van 2011 met vier procent.

Dat blijkt uit trimestriële statistieken van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Het aantal vergoede werklozen in het eerste kwartaal van 2011 ligt gemiddeld twee procent lager dan in de periode van 2007.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2010, daalde het aantal werkzoekende werklozen met vier procent. In Vlaanderen daalde het aantal werklozen met 6,5 procent, in Wallonië met 3,4 procent. In Brussel is de crisis echter nog steeds voelbaar, al stabiliseerde het aantal werkzoekende werklozen.

Het aantal werkzoekende werklozen jonger dan 25 jaar is in het eerste trimester van 2011 gedaald met bijna tien procent. Alleen werkzoekende werklozen van 50 jaar en ouder profiteren niet van de ommezwaai. Hun aandeel stijgt nog licht met 0,7 procent.

In Vlaanderen en Wallonië ligt het niveau van de volledige werkloosheid onder dat van 2007. Wallonië kende in het eerste trimester zelfs het laagste cijfer van de voorbije vier jaar. Alleen in Brussel zit de werkloosheid nog ver boven de niveaus van voor de crisis. Hier zijn de effecten van de crisis wel later opgetreden.

Ook de andere indicatoren bevestigen dat de arbeidsmarkt de crisis achter zich laat. Het aantal tijdelijke werklozen is in het eerste kwartaal van 2011 gedaald met 36,4 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2010. Het aantal faillissementen en het aantal bruggepensioneerden stabiliseert.

Het aantal werknemers aangeworven in het kader van programma’s voor activering van de werkloosheidsuitkeringen is eveneens gestegen. Ook het gebruik van het systeem van dienstencheques is toegenomen. En er is een toename van het aantal werknemers dat gebruik maakt van specifieke vormen van loopbaanonderbreking.

Bron: RVA

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen