< Terug naar overzicht

Arbeidskosten het hoogst in België

Nergens in Europa is arbeid duurder dan in België. Belgische werkgevers betalen 16,20 euro meer per arbeidsuur dan het Europese gemiddelde. Op drie jaar tijd stegen de Belgische arbeidskosten bovendien met 10,4 procent. Zowel Voka als Unizo pleiten voor een dringende evaluatie van de automatische indexkoppeling.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie. Eurostat legt zo nog maar eens de vinger op de Belgische wonde: de ondraaglijk hoge loonkosten van Belgische bedrijven.

Een uur arbeid kostte de Belgische werkgever in 2011 welgeteld 39,3 euro. Dat is 30 procent meer dan Duitsland (30,1 euro), 26 procent meer dan Nederland (31,1 euro) en 15 procent meer dan Frankrijk (34,2 euro). Arbeid in België is zelfs duurder dan in Zweden (39,1 euro) en Denemarken (38,6 euro).

De landen met de laagste loonkosten per uur zijn Bulgarije (3,5 euro), Roemenië (4,2 euro) en Litouwen (5,5 euro). Gemiddeld kost een uur arbeid in de 27 Europese lidstaten 23,1 euro.

Loonindexering


“Wil België nog internationaal meetellen, dan kunnen onze kosten niet torenhoog boven de andere Europese landen blijven uitsteken”, reageert Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Niet wat de mensen netto verdienen, maar de totale directe en indirecte kosten moeten dringend aangepakt worden."

“Daar niets aan doen, dat is pas asociaal”, klinkt het bij de ondernemersorganisatie. Unizo pleit voor een duurzame oplossing voor meer concurrentiekracht en voor een dringende evaluatie van de automatische indexkoppeling.

Volgens Voka moet een indexsprong ernstig in overweging genomen worden in afwachting van meer structurele ingrepen. “Een indexsprong geeft onze ondernemingen even wat ademruimte en creëert mogelijkheden. Maar de enige echte oplossing moet komen van maatregelen die effectief en blijvend het verschil in arbeidskosten met onze buurlanden, de rechtstreekse concurrenten van onze economie, terugdringen. Langer wachten is geen optie meer”, besluit de gedelegeerd bestuurder van Voka, Jo Libeer.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen