< Terug naar overzicht

Arbeidersjobs verschuiven naar quartaire sector

De tewerkstelling in Belgische kmo’s is in het eerste kwartaal van 2013 met 0,4 procent gedaald. Er zijn zowel minder arbeiders als bedienden aan de slag in kmo’s. De daling van de tewerkstelling doet zich voor in alle grote economische sectoren, maar wordt deels gecompenseerd door een toename van de tewerkstelling in de niet-commerciële dienstensector.

Dat blijkt uit de driemaandelijkse jobindex van HR-dienstverlener SD Worx. De structurele tewerkstelling, dat is zonder interim- en studentenjobs, is in het eerste kwartaal van 2013 met 0,4 procent gedaald.

Zowel bij bedienden als arbeiders daalde de tewerkstelling. SD Worx besluit hieruit dat de impact van het nakende eenheidsstatuut nihil is. “De vrees dat bedrijven in aanloop naar het eenheidsstatuut nog snel arbeiders zouden ontslaan uit vrees voor duurdere ontslagpremies na 8 juli, lijkt ongegrond.”

“De daling met 0,66 procent van het aantal arbeidersjobs ligt boven de gemiddelde kwartaaldaling van 0,26 procent van de voorbije vijf jaar, maar is significant minder sterk dan de daling in bijvoorbeeld 2009”, berekende SD Worx.

Verontrustend is wel dat de voorbije vijf jaar niet minder dan 5,15 procent van alle arbeidersjobs in Belgische kmo’s verloren ging. Alleen in Wallonië kwamen er in die periode 2,26 procent arbeidersjobs bij.

Bij de bedienden doet zich in het eerste kwartaal van 2013 voor het eerst in drie jaar een daling voor van het aantal bedienden met 0,24 procent.

Verschuiving naar quartaire sector


Er is een sterke toename van het aantal bediendenjobs bij kmo’s in de quartaire sector in de drie gewesten, van 13,5 procent in Vlaanderen over 14,4 procent in Brussel tot 19,3 procent in Wallonië.

Eenzelfde evolutie is te merken bij arbeiders. Sinds het begin van de crisis in 2008 ging 10,7 procent van de arbeidersjobs in industriële kmo’s verloren. Dit werd ten dele gecompenseerd door een toename met 4,5 procent van het aantal arbeidersjobs in de niet-commerciële dienstensector.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen