< Terug naar overzicht

Antwerps communicatiebureau biedt onbeperkt betaald verlof

Een Antwerps bedrijf geeft zijn medewerkers een onbeperkt aantal vakantiedagen. Er is echter wel een belangrijke voorwaarde: het werk moet klaar geraken.

Werknemers van streamingbedrijf Netflix moeten al sinds 2004 hun verlofdagen niet tellen. Het enige wat Netflix verlangt, is dat ze in ruil hun job gedaan hebben. Dat systeem wordt nu gekopieerd door het Antwerpse digitale communicatiebureau Marbles. Er is geen maximumaantal verlofdagen, enkel een minimum van de twintig wettelijke dagen.

“Het is belangrijk dat mensen tot rust kunnen komen. Dat leidt tot betere prestaties”, gelooft CEO Tom Herrijgers. “Je werkt nu al waar je wil: op kantoor of thuis, en waarom niet op vakantie? In plaats van twee weken naar een ver land te gaan, kan je ook drie weken gaan en van daaruit werken. En heb je verlof nodig? Dan neem je het wanneer je er nood aan hebt. Het heeft geen zin dat mensen uitgeblust op kantoor zitten, want dat rendeert niet.”

Doelstellingen halen

Er zijn natuurlijk wel doelstellingen te halen. "Er wordt open gecommuniceerd welke doelstellingen, bijvoorbeeld qua omzet, we als team willen halen. Als iemand bijvoorbeeld een half jaar verlof wil nemen, halen we die nooit. Dan zullen de collega’s in het team dat ook wel duidelijk maken."

“Het belangrijkste is om mensen verantwoordelijkheid te geven. Vroeger was ik als CEO alleen met de cijfers bezig. Nu is dat de verantwoordelijkheid van alle medewerkers”, stelt de CEO. Zijn team gaf immers zelf aan dat ze meer flexibiliteit wilden, waarna hij met hen een nieuwe regeling uitwerkte. Het bedrijf maakt trouwens ook een onderscheid tussen dagen waarop je echt niet gestoord mag worden, en dagen waarop je wel bereikbaar bent of enkele uren kan werken.

Succesvolle troef?

De nieuwe regeling werd net voor de zomer ingevoerd, dus het is nog even afwachten of er eventuele problemen de kop opsteken. Als de doelstellingen een paar keer niet gehaald worden, zullen medewerkers elkaar onderling aanspreken.

Grote consultancybedrijven in de IT-sector kunnen medewerkers een mooi loon en een bedrijfswagen geven. “Dat kunnen wij niet. En toch komen ze bij ons werken omdat ze een job doen die ze graag doen. Vroeger gingen mensen voor veel geld werken, nu willen ze er ook plezier aan beleven. Daarvoor helpt zo’n regeling wel”, besluit Herrijgers.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen